slow living

je eigen scrub maken

Een tijdje geleden was ik met een vriendin naar de sauna. We hadden elkaar al lang niet gesproken, dus het was fijn om samen een zondagmiddag door te brengen. Bij aankomst konden we gelijk meedoen aan een scrublöyly. Ze noemen dit ook wel een opgieting. Een opgieting is een van de bekendste saunarituelen. Vaak wordt bij een opgieting een mengsel van water en olie op hete stenen gegooid en door middel van het wapperen van een handdoek de hete lucht en oliegeur verspreid.

Super simpel
Tijdens deze scrublöyly moesten we plaats nemen in een stoomcabine. Na eerste een tijdje gestoomd te hebben, kregen we van de saunamedewerker allemaal een hand vol scrub. Deze scrub had hij zelf gemaakt. Het rook heerlijk en helemaal glad gescrubd kwamen we uit de cabine. Na afloop vroeg ik, hoe hij deze scrub had gemaakt. “Super simpel,” waren zijn woorden. Dat ging ik natuurlijk thuis ook proberen. Ik deel graag het recept met jullie.

Suiker of zout
Je kan je scrub maken op basis van suiker of gewoon zout. Dit hangt een beetje af van je huidtype. Ik koos voor zout. Suiker  is zachter, omdat wanneer het in aanraking met water komt, de suiker wat gaat smelten. Afhankelijk van hoeveel je wil maken, gebruik je een bepaalde hoeveelheid zout. Ik maakte 2 grote potten. Eentje voor mijzelf en eentje voor mijn moeder om haar cadeau te geven tijdens de kerst.

Waarom scrubben?
Scrubben is goed voor je huid. Hiermee verwijder je de dode huidcellen van je lichaam, waarna je huid weer zacht aan voelt. Daarnaast schijnt het ook de aanmaak van nieuw huidcellen te stimuleren en verbeterd het de doorbloeding van je huid. Te vaak scrubben is niet goed. Meer dan 1 keer per week zou ik het niet doen. Gaat altijd voorzichtig om met je huid. Je huid is kwetsbaar. Smeer na een scrubbeurt ook altijd je huid in met een goede olie of crème.

Wat heb je nodig?

  • een glazen pot
  • zout (ik denk dat ik voor deze pot ongeveer 350 gram zout heb gebruikt)
  • gedroogde of verse kruiden

Ik koos deze keer voor lavendel, goudsbloem, rozenknopjes en verse tijm. Maar je kan ook gedroogde thee gebruiken of eventueel een paar druppeltjes olie toevoegen. Voordat ik de kruiden heb toegevoegd, heb ik de lavendel, goudsbloem, rozenknopjes en tijm een tijdje in heet water laten weken. De reden hiervoor is dat dan het aroma extra vrij komt en de geur iets sterker wordt.Het zout kocht ik bij de natuurvoedingswinkel en de kruiden bij Dille en Kamille. Lege potjes heb ik altijd wel in mijn kelder staan. Maar kijk eens in de kringloopwinkel als je op zoek bent naar leuke potten.

Voor een extra zachte huid kan je nog wat havermoutvlokken of honing toevoegen.

You Might Also Like

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter