slow living

Weggooien kan altijd nog

Vraagje, wat doe jij als je mixer, tv, fiets of je lievelingsbroek kapot gaat? Ik vraag meestal aan mijn man of hij het kan repareren. Hij is erg handig dus de kans van slagen is groot. Oké, wel eerlijk zijn. Die lievelingsbroek gaat hem niet lukken, maar gelukkig heb ik een aardige buurvrouw die dit wel kan. Maar stel nu dat jij niet van deze mensen in je omgeving hebt of dat een professionele reparateur te duur is? Veel mensen gooien kapotte spullen weg, maar vaak is een kleine ingreep al genoeg om jouw artikel weer te maken.

Repair Café
Dat dacht ook Martine Postma. In 2009 organiseerde zij het allereerste Repair Café. Buurtbewoners nemen van huis hun kapotte spullen mee naar bijvoorbeeld een buurthuis. Hier zijn vrijwillige professionals, zoals een fietsenmaker, naaister of elektricien aanwezig waarmee je samen aan de slag kunt om deze spullen te repareren. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.

Niet weggooien, maar repareren.

Waarom een Repair Café?
Het repareren van dingen gebeurt steeds minder in Nederland. Veel mensen weten niet meer hoe het moet en vaak worden spullen dan weggegooid. Erg zonde, want vaak zijn deze spullen na een simpele reparatie weer heel goed te gebruiken. Daarbij kan je leren van experts die deze kennis nog in huis hebben en blijft de reparatiekennis behouden. Repareren is eigenlijk erg leuk en vaak niet heel moeilijk. En jij kan later op een verjaardag vertellen dat jij je eigen broodrooster hebt gemaakt.

Waarom ik het Repair Café een goed initiatief vind:

  • Niet weggooien, maar repareren;
  • Op een andere manier kijken naar je spullen en opnieuw de waarde van inzien;
  • Afvalvermindering;
  • Duurzame samenleving bevorderen;
  • Reparatiekennis behouden;
  • Contacten tussen buurtbewoners leggen;
  • Repareren is leuk en vaak heel makkelijk.

Je vindt de Repair Cafés op heel veel verschillende plekken. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen over de hele wereld. Wil je weten waar je deze kunt vinden? Op de website van Repair Café zie je het overzicht van de locaties. Er is er vast ook wel een bij jou in de buurt.

Foto door Alain Frechette via Pexels

You Might Also Like

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter