doen en op pad

Plukken in het wild

Het is alweer een poosje geleden dat ik samen met een vriendin mee liep met een wildplukwandeling. Ik las er regelmatig over in tijdschriften en het leek mij leuk om zelf een keer mee te doen. Nu weet ik wel iets over planten en bessen die je kan eten in het wild, maar om het ook daadwerkelijk in gerechten te gebruiken, dat durfde ik niet. Vandaar dat wij onze kennis lieten bijschaven. Het werd een interessante middag. Het gezelschap was divers, de zon scheen lekker en aan het einde was er een kleine proeverij.  Erg leuk.

Maar nog steeds durf ik nog niet goed te plukken in het wild. Ik twijfel elke keer of ik wel het juiste pluk. (op de paardenbloem en brandnetel na) Terwijl er zoveel lekkers te vinden is in de natuur. Ik werd weer geprikkeld door Myrthe Johansen. Zij deelde een aantal filmpjes over plukken in het wild op haar instagramaccount. Ze maakte Pesto van verschillende soorten ‘onkruid’, poffertjes met paardenbloem, groene daslookboter en brandnetelsoep. (vind de recepten hier). Misschien toch maar eens op pad met mijn wildplukboekje met voorbeelden.

Wil jij ook wildplukkken? Hieronder vind je allemaal tips over zelf wildplukken, wandelingen, boeken over plukken in het wild en nog veel meer.

Wildplukwijzer
Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet het. Op deze handige kaart vind je alle openbare fruitbomen en – struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou in de buurt. Elke plukplek op de kaart heeft een link naar een uitgebreide beschrijving van de boom of plant die daar staat. Je kan ook zoeken op soort, seizoen en er zijn foto’s van de plukplekken waardoor je makkelijk de plek kan vinden. Je kan ook zelf plukplekken toevoegen of verwijderen.  De wildplukwijzer is als app te downloaden op je telefoon.

Wildpluktips

 • Pluk planten, bloemen of kruiden nooit vlak bij een snelweg;
 • Pluk altijd boven kniehoogte. Daaronder kan een hond geplast hebben;
 • Pluk het liefst op een zonnige dag vroeg in de ochtend. Regen kan er namelijk voor zorgen dat de smaak minder is;
 • Pluk alleen planten, bloemen of kruiden als je zeker weet dat ze niet giftig zijn;
 • Pluk niet meer dan je nodig hebt;
 • Wees voorzichtig met paddenstoelen, hier moet je echt verstand van hebben.

Makkelijke recepten uit het wild

 • Bramensiroop (deze kan je meestal plukken vanaf augustus)
  Voor een fles siroop heb je ongeveer een halve kilo bramen nodig. Zorg dat de bramen goed schoon zijn en kook ze 15 minuten in een bodempje water met 250 gram suiker. Houd je niet van pitjes in je siroop, haal dan de bramen na het koken door een zeef. Laat de siroop afkoelen en je eigen ranja is klaar.
 • Vlierbloesemsiroop (deze pluk je meestal in mei)
  Pluk alleen bloemschermen die helemaal bloeien en er fris wit uitzien. Na het plukken is het slim om ze even uit te schudden voor als er nog verdwaalde insecten in zitten. Op 2 liter water pluk je ongeveer 50 schermen. Verder heb je nodig: 1 kilo suiker en sap van 2 grote citroenen. Doe de schermen in een grote emmer en giet er water op totdat de bloesem onder staan. Zorg dat ze allemaal onder water staan. Zet de emmer een dag weg op een koele plaats en giet na deze dag de inhoud van de emmer door een zeef. Doe 2 liter van dit water in een pan en voeg de overige ingrediënten toe. Laat dit een aantal minuten goed doorkoken. Zet 2 uitgekookte flessen klaar en giet de hete siroop in deze flessen. Sluit de flessen, laat ze afkoelen en zet ze dan in de koelkast. Klaar is je vlierbloesemsiroop.
 • Brandnetelthee
  Pluk enkel wat blaadjes voor je thee. Je hebt minder nodig dan je denkt. Was daarna de blaadjes en stop ze in een theepot met kokend water en laat een poosje intrekken. Daarna kan je de thee inschenken. Gebruik een zeef als je geen blaadjes in je thee wilt.
 • Zevenbladpesto
  Gebruik voor deze pesto de jonge groene blaadjes van het zevenblad. Ongeveer 1 hand vol. Was de blaadjes en laat ze een kwartier even staan. Dep daarna de blaadjes droog en hak ze fijn. Meng het zevenblad met, 75 ml olie, 40 gram kaas en 50 gram gehakte hazelnoten in een vijzel. Voeg zout en peper en eventueel wat knoflook of citroen.
 • Brandnetelsoep
  Pluk de topjes van de brandnetel. (ongeveer 200 gram) Was ze goed. Fruit dan een gesneden uit in olie in een soeppan. Voeg 1 eetlepel gedroogde dragon toe, de brandnetels, 1 aardappel in schil in stukjes, 1 liter water en 1 blokje groentebouillon. Laat doorkoken tot de aardappel gaar is en pureer de soep met een staafmixer.

Makkelijk lekkers uit het wild

 • Brandnetel – te gebruiken in soep, als thee of in een stamppot. De toppen zijn het lekkerste.
 • Zevenblad – hier maak je heerlijke pesto van. Dit heb ik zelf mogen proeven tijdens mijn wildplukwandeling.
 • Daslook – dit smaakt een beetje naar ui en knoflook. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmaker in de soep, in een omelet of quiche.
 • Paardenbloem – de bladeren smaken heerlijk in een salade of een omelet. Vooral de jonge blaadjes. Ook kan je ze in scones meebakken.
 • Dovenetel (witte) – De bloemen zijn lekker door een salade of op een toetje. Ze smaken namelijk heel zoet. Van de bladeren kan je thee trekken.
 • Dennentopjes – hier maak je een heerlijke tonic van
 • Madeliefjes – de bloemen zijn lekker in de salade.
 • Korenbloem – de bloemen smaken een beetje naar ui en zijn lekker in een salade of omelet.

Zelf op pad
Wil je zelf op pad? Overal in Nederland vinden wildplukwandelingen plaats. Ik noem er hier een aantal. Zelf volgde ik de wandeling van Elsje Bruijnesteijn. Deze wandeling vond plaats in Baarn rondom Kasteel Groeneveld. Zij schreef ook het boek de Wilde Kalender.

 • Wildplukwandelingen – een gids wandelt met je door het Amsterdamse volkstuinpark De Bretten of langs het groen van Watergraafsmeer. Onderweg leert ze jou alles over kruiden en planten die je kan eten. Onderweg heb je wilde proeverijtjes en na afloop krijg je wildplukhapjes. Op de site vind je ook verschillende recepten van wilde kruiden en planten.
 • De Buitenkeuken – Deze twee dames organiseren workshops over wildplukken en koken, ook leer je tijdens deze workshops hoe je de meest-voorkomende, eetbare planten kunt herkennen en deze kunt gebruiken.
 • Onkruidenier – De Onkruidenier stelt de natuur centraal om (on)kruiden weer een waardevolle betekenis te geven in het dagelijks leven. Op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord, ontwikkelt de Onkruidenier de eerste supermarkt in de openlucht.
 • Wandeloogst – Kun je madeliefjes eten? Prikt verse brandnetel op je tong? Wat is een lekkere wilde snack? Hoe smaakt een paardenbloem? Wandeloogst organiseert wandelingen waarbij je eetbare planten zoekt, proeft en bereidt.

Lezen over wildplukken
Er zijn veel verschillende boeken over plukken in het wild. Ik noem er hier een aantal.

 • Wildplukken van Yvet Noordermeer en Leoniek Bontje  – Leoniek is wildplukster en Yvet is voedingscoach. Dit boek neemt je mee door onze bermen, bossen en weilanden en laten je zien welke meest voorkomende wilde planten je kunt eten. Ruim 60 planten worden beschreven in dit boek. Foto’s en tips helpen je de planten te ontdekken. En ook staan er veel recepten in dit boek.
 • Handboek voor wildplukkertjes – Dit boek is speciaal voor kinderen die met hun ouders gaan wildplukken. Aan de hand van dit boekje leer je wat je met eetbare bloemen en planten kan doen. Limonade maken, theezetten, of wat dacht je van je eigen lavendel geurzakjes? Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar en staat vol met recepten, ideeën en plukaanwijzingen.
 • De Wilde Kalender van Elsje Bruijnesteijn – Hoe weet je welke producten waar en wanneer te krijgen of te plukken zijn. Deze kalender geeft een overzicht van het eten uit de natuur in vier seizoenen. Bijvoorbeeld: eetbare bloemen, vruchten, groenten, kruiden, honing, noten, (veilige) paddenstoelen, maar ook aan vlees, wild, duurzame vis en zelfs bomen. Met seizoensrecepten en tips.
 • Het grote wildplukboek – Waar moet je op letten bij het sprokkelen van je eigen eten uit de natuur. Wat kun je wel eten en wat moet je laten staan. In de boek de geheimen van het wildplukken. Schrijver Edwin Florès  behandelt meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen in zijn boek. Met lekkere recepten van chefkok Jonnie Boer van De Librije.
 • Plukalmanak – Met welke ingrediënten uit de natuur kan je koken? Neem bijvoorbeeld kokkels en vogelkers, cantharellen, brandnetels en zeesla. Deze almanak beschrijft per seizoen eetbare planten en ander lekkers uit de natuur, hun groeiplaatsen en de beste oogsttijd. Inclusief een aantal recepten.
 • De eetbare stad – In deze gids lees je waar je moet zoeken, hoe je eetbare planten herkent, hoe ze smaken en hoe je ze kunt bereiden.

You Might Also Like

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter