eten en drinken

Gooi jij wel eens eten weg?

Hoewel we gelukkig steeds zuiniger omgaan met ons voedsel, gooien we per persoon toch zo’n 41 kilo aan goed eten weg per jaar in Nederland. Ook wereldwijd is dit een groot probleem. Niet alleen voor je portemonnee, maar vooral voor het milieu. Ik ging op zoek wat je kan doen om minder eten te verspillen. Alle kleine beetjes helpen. Hierbij mijn tips.

Weet wat je in huis hebt
Ten eerste is het belangrijk dat je weet wat je in huis hebt, zodat je niet dubbel spullen koopt. Vaak heb je meer in huis dan je zelf denkt.

Maak een boodschappenlijstje
Als je boodschappen gaat doen, maak dan een boodschappenlijstje. Door je maaltijden te plannen, een lijstje te maken, zorg je ervoor dat je niet te veel koopt. Kijk uit met afgeprijsde artikelen, voordat je het weet koop je er te veel van. En deze aankopen leiden vaak tot verspilling. Boodschappen doen met een lege maag, is vaak ook geen goed idee. Je koopt dan meer dan je nodig hebt.

Kook op maat
We zijn al snel geneigd om meer te koken dan we daadwerkelijk opeten. Gebeurt dit toch, geen probleem, veel producten zijn in te vriezen of wees creatief en maak van deze restjes nieuwe gerechten. Kom je er niet uit, zoek dan eens op internet op ‘koken met restjes‘. Bewaar je restjes altijd in goed afgesloten bakjes.

Begrijp de houdbaarheidsetiketten
Op een product kunnen 2 verschillende data staan. De te gebruiken tot en de ten minste houdbaar tot. Te gebruiken tot geeft aan tot welke datum een product veilig gegeten kan worden. Het eten van deze producten na deze datum kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vaak gaat het hier om gekoelde, verse producten die kunnen bederven. Tenminste houdbaar tot geeft een datum tot wanneer de kwaliteit van het product het beste is. Maar ook daarna kan het product vaak nog veilig worden gegeten. Gebruik je zintuigen om te kijken of een product nog eetbaar is. Hier kan je controleren hoe lang een product houdbaar is;

Wist je dat een groot deel van de voedselverspilling komt doordat de houdbaarheidsdata niet goed begrepen worden?

Bewaar producten op de juiste manier
Zorg dat je producten op de juiste manier bewaard. Wanneer je producten goed bewaard, blijven ze langer goed en is de kans groot dat je minder hoeft weg te gooien. Hierbij een aantal tips:

  • Eten is het beste houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën krijgen dan de minste kant om te groeien;
  • Het is belangrijk dat je producten die koel moeten staan, niet te lang buiten de koelkast houdt. Bacteriën groeien dan sneller, waardoor je na 2 uur het product beter niet meer kan opeten;
  • Lees de etiketten op de producten. Op het etiket staat vaak of je een product in de koelkast moet bewaren of op een andere plek. Vaak staat er dan ‘na openen gekoeld bewaren’. Wanneer er staat koel, donker of droog bewaren dan wordt hiermee bedoeld dat ze in de kelder of in de voorraadkast kunnen bij een temperatuur tussen de 12 – 15 graden. Vaak staat op producten die in de diepvries horen ‘na ontdooien niet opnieuw invriezen’. Het is namelijk zo dat de kwaliteit achteruit gaat als je iets voor de tweede keer invriest;
  • Via de website van het voedingscentrum kan je kijken hoe lang je producten kan bewaren.

Kromkommer
In Nederland wordt nog heel veel groente en fruit weggegooid omdat ze de verkeerde kleur of vorm heeft. De schatting is dat dit zo’n 5 tot 10% van al het groente en fruit is. Dat is toch eigenlijk gek. Want ze smaken er niet minder om. Dat vond Kromkommer ook. Zij zorgen ervoor dat deze groente weer terugkomt op jouw bord. Zij zeggen: krom is het nieuwe recht. Inmiddels verkopen ze hun producten via veel verschillende winkels. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook een verkooppunt zit? Klik dan hier.

©Too Good To Go

Too Good to go
Met de app Too Good To Go kun je artikelen en maaltijden die over zijn in supermarkten en restaurants ophalen. Een app laat precies zijn waar dit bij jou in de buurt is. Deze is gratis te downloaden. De korting op de prijs kan oplopen tot wel 70%. Het is elke keer een verrassing wat je krijgt, dat is afhankelijk van wat er overblijft. Neem bij het ophalen je eigen tasje mee.

No Food Wasted
NoFoodWasted brengt producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen in kaart en laat zien waar en hoeveel je kunt besparen. Vaak worden deze producten met hoge kortingen aangeboden, ook bij jou om de hoek. Via deze app kan je precies zien waar je deze kunt vinden.

Doggybag
Ook in de horeca wordt nog veel eten weggegooid.  Als je uit eten bent en je krijgt de aangeboden maaltijd niet op, verdwijnt deze in de prullenbak. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leuke doggybags om je eten zonder gêne mee te nemen naar huis.

Wist je dat we brood en andere deegwarenproducten het meest verspillen?

Heb jij nog leuke initiatieven of andere tips, ik hoor het graag.

You Might Also Like

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter