10 ayurvedische tips voor vata

leefstijl

In ayurveda zijn voeding en leefstijl twee geneesmiddelen die kunnen helpen om jouw klachten te  voorkomen en te helpen genezen. In dit artikel geven we je 10 simpele ayurvedische tips die je direct kan toepassen. Zo kom en blijf je met kleine stapjes meer in balans. Wil je weten of vata een van je dosha’s is of uit balans is, hier kan je daar meer over lezen.

  1. Sla geen maaltijd over, eet regelmatig op vaste tijdstippen en voldoende. Zorg dat dit eten vooral warm en gekookt is en niet te droog. Eet liever geen salade, crackers of ijs.
  2. Zoet, zuur en zout zijn de smaken die vata balanceren. Gebruik voldoende vet tijdens het koken en gebruik hiervoor verwarmende kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld gember, kaneel, en zoethout.
  3. Wees voorzichtig met alcohol, dit werkt vata-verhogend. Mocht je toch alcohol drinken, drink er dan een glas warm water bij. Dit zorgt voor balans. Laat koude koolzuurhoudende dranken en koffie staan. Dit is niet goed voor de vata.
  4. Nog meer dan voor de andere dosha’s is het voor een vata belangrijk om met aandacht te eten, zonder afleiding van andere zaken zoals reizen, televisie kijken of het lezen van een boek. Doe 1 taak of activiteit tegelijk, ga niet multi-tasken.
  5. Omdat vata’s houden van veranderingen en ze niet leven volgens een indeling is het belangrijk om dit juist wel te doen. Zorg voor een ochtend- en avondritueel dat bij je past. Dat doet een vata veel goed.
  6. Geef jezelf regelmatig een abhyanga massage om rustiger te worden en je droge huid te beschermen.
  7. Kleed je warm genoeg aan, zorg dat je het overdag en ’s nachts niet koud hebt.
  8. Slaap is heel belangrijk voor een vata-persoon, zij hebben de meeste slaap nodig en dit helpt hen om in balans te blijven. Daarom is hetbelangrijk om te zorg voor een goed slaapritme. Ga op tijd naar bed. 22.00/22.30 uur is de beste tijd.
  9. Doe rustige sporten, kalmere yogavormen of wandelen.
  10. Verminder je social media gebruik.

Er zijn nog veel simpele tips om vata in balans te houden of weer te brengen. Onderstaande artikelen geven je nog meer informatie.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *