Hoe is het met jouw agni?

zes eenvoudige tips om met ayurveda te beginnen

Je bent niet wat je eet, maar je bent wat je verteert zeggen we in de ayurveda. Naast het eten volgens jouw dosha’s is het in de ayurveda erg belangrijk om een goede spijsvertering te hebben. Als je maag en darmen goed werken, heb je minder klachten, maar voel je je ook veel gezonder en energieker. Wanneer je voeding namelijk niet goed verteert, blijven er voedingsresten in je darmen achter. Deze kunnen ziektes veroorzaken, waardoor jij uit balans kunt raken. Deze resten noemen we ama.

Wat is ama?

Ama is voedsel dat niet verteerd is in je lichaam en dat je lichaam niet kan gebruiken, maar ook niet kan uitscheiden via zweet, urine of ontlasting. Wanneer je niet de juiste dingen eet of je spijsvertering werkt niet goed, dan kan er ama ontstaan. Het gevolg is dat er een voedselsubstantie achterblijft in je darmen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen en gifstoffen moeilijk worden uitgescheiden. Om ama te voorkomen is het van belang dat je spijsvertering goed werkt. We noemen dit agni.

Wat is agni?

Agni betekent letterlijk vuur en staat voor je vertering. We zeggen dus ook wel je spijsverteringsvuur. Dat is belangrijk om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Zolang je agni goed werkt, blijven je dosha’s namelijk in balans en word je niet ziek. Als agni niet goed werkt of overmatig werkt krijg je ama. Ama en agni hangen samen en kunnen alle drie de dosha’s uit balans brengen.

Als je ama in je lichaam hebt en je agni dus niet goed werkt, is het belangrijk om dit eerst aan te pakken en pas daarna verder te gaan om je dosha’s weer in balans te brengen.

Waarom is agni belangrijk?

Je agni is belangrijk omdat het er voor zorgt dat je eten wordt verteerd in steeds kleinere stukjes en dat de voeding die je nodig hebt wordt opgenomen door je lichaam. Agni zit in je spijsverteringskanaal, maar ook in elke cel van je lichaam. Als agni in het lichaam goed werkt, dan wordt het eten dat je eet, optimaal opgenomen. Ook worden afvalproducten goed uitgescheiden. Maar agni verteert ook de indrukken die jij op een dag opdoet. Agni kan maar 1 ding tegelijk verteren. Dit is een belangrijk uitgangspunt. Daarom is het bijvoorbeeld niet goed om tijdens je eten andere dingen te doen dan eten.

De spijsvertering werkt voor iedereen anders. Dit hangt af van jouw dosha’s. Ben je vata dan is jouw spijsvertering vaak onregelmatig, de pitta spijsvertering is krachtig en de kapha spijsvertering is langzaam en zwaar. Daarom kijken we bij een slecht werkende of overmatig werkende agni ook altijd naar de verschillende dosha’s. Bij elke dosha geeft de agni andere klachten als deze niet goed werkt. Als jouw agni goed werkt, heb je weinig eten nodig, heb je een goede eetlust, een heldere geest en is je ontlasting zoals deze hoort te zijn: een rijpe bruine banaan.

Er is een aantal simpele tips waar je mee kunt beginnen om je agni te stimuleren. Je vindt ze hier. Ook is het belangrijk om bepaalde voedingscombinaties te vermijden.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *