Boost je spijsvertering

boost je agni

Naast het eten volgens jouw dosha’s is het in de ayurveda erg belangrijk om een goede spijsvertering te hebben. Wanneer je maag en darmen goed werken, heb je minder klachten, maar voel je je ook veel gezonder en energieker. Je gezondheid ontstaat namelijk in je darmen. Wanneer je je voeding niet goed verteert, blijven er voedingsresten in je darmen achter die ziektes kunnen veroorzaken. Hierdoor kun je uit balans raken.

Spijsverteringsvuur

In de ayurveda noemen we dit agni. Agni betekent letterlijk vuur en staat voor je vertering. We zeggen dus ook wel je spijsverteringsvuur. Het is een belangrijke peiler om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Zolang je agni goed werkt, blijven je dosha’s namelijk in balans en word je niet ziek. Als je agni niet goed of overmatig werkt kan je ama krijgen. Ama is voedsel dat niet verteerd is in je lichaam en dat je lichaam niet kan gebruiken, maar ook niet kan uitscheiden via zweet, urine of ontlasting.

Agnibooster

Er is een hele simpele tip waarmee jij je agni kunt stimuleren, namelijk met een agnibooster. Hiermee zet je jouw spijsvertering aan. Dat kun je ook letterlijk voelen door de warmte in je lichaam en dat trek krijgt. Een teken dat jouw spijsverteringsvuur aan staat. Het beste is om dit te doen voor je avondmaaltijd, zodat je je diner goed kan verteren. Neem de agnibooster een half uur voordat je gaat eten. Ik maak ze meestal voor meerdere dagen. Je kunt dit in de koelkast bewaren in een potje.

Wat heb je nodig voor 1 booster

  • 1 theelepel honing
  • snufje himalayazout
  • kneepje citroensap
  • dun plakjes verse gember

Maak van de honing, zout en citroensap een sausje en doop daarin het plakje gember. Kauw dit goed voordat je dit doorslikt. Het sausje kan je een paar dagen bewaren, zodat je het vaker kan gebruiken.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *