Ayurvedische tips bij verkoudheid

ayurveda en verkoudheid

Al twee weken lang heb ik last van een verkoudheid. Nu denk je misschien, met dit mooie weer verkouden? Is dat niet gek? Toch krijgen mensen vaak in de lente last van voorjaarsmoeheid of een verkoudheid. Dat wil zeggen dat er nog teveel aan kapha in het lichaam zit, de spijsvertering nog te zwak is en de afvalstoffen in het lichaam zijn nog onvoldoende verteerd.  

Gelukkig heeft ayurveda genoeg makkelijke remedies die de verkoudheid kunnen verlichten en ervoor zorgen dat je weer snel op de been bent.

Gember

Het beste tegen verkoudheid is gember. Om de zwaarte uit de kapha te halen, is het toevoegen van pittige kruiden en specerijen goed. Gember is hier een goed voorbeeld van, maar zwarte peper of kurkuma bijvoorbeeld ook. Zet een kop gemberthee of voeg extra gember toe aan je eten. Ook kan je een agnibooster nemen voor je maaltijd.

Let op: gember mag niet gecombineerd worden met aspirines. Omdat beide bloedverdunnend werken. Laat hier altijd 2 uur tussen zitten.

Eet kitchari

Kitchari wordt vaak gegeven aan mensen waarbij het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld bij een griep. Kitchari kan je ook wel zien als de Indiase variant op de Nederlandse kippensoep. Maar ook wordt kitchari ingezet bij een reinigingsdieet of detox. Het gerecht heeft namelijk een reinigende werking en ontlast je spijsvertering doordat het makkelijk te verteren is. Hier vind je een recept van kitchari.

Laat melkproducten even staan

Eet zolang je verkouden bent, geen melkproducten. Door het eten van zuivel, neemt namelijk de hoeveelheid slijm in je lichaam toe. En door de verkoudheid heb je al genoeg slijm. Daarnaast verkoelen melkproducten het lichaam, terwijl we juist het lichaam willen verwarmen.

Nasya: gebruik neusolie

Een van de dingen die je kan doen om in balans te blijven is het gebruik van neusolie. Dit noemen we ook wel nasya. Nasya wil zeggen dat je via je neus iets inbrengt. Dit kan neusolie zijn, maar ook sesamolie, ghee of een poeder.  Meestal wordt er olie gebruikt. Ik doe dit standaard elke ochtend als onderdeel van mijn ochtendritueel. Dit helpt om je holten te reinigen, maar is ook goed voor geestelijke helderheid. De neus is namelijk de toegang tot je hersenen. Neusdruppels zijn goed voor je prana (levensenergie) en stimuleert je bewustzijn.

Daarnaast kan je nasya inzetten bij verkoudheid. Doe dit niet voor of na het stomen, een warme douche of het gebruik van een neti-pot. Je kan dit twee keer per dag doen. Het helpt de neus en holten schoon te houden om zo vrijer door de neus te kunnen ademen. Ook voorkomt het uitdroging van de neusholten.

Een fijne neusolie om te gebruik is de Anutaila olie van Deep Ayurveda. Je kan deze hier vinden. Maar ook deze van Holisan is fijn om te gebruiken.

Ademhalingsoefeningen

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die heel goed werken bij een verkoudheid. Wanneer je neus niet verstopt zit kan je de Kapal Bhati ademhaling doen. We noemen deze ook wel de vuurademhaling. Deze ademhaling reinigt en versterkt het ademhalingsstelsel en zorgt voor een betere spijsvertering. Je doet deze ademhaling met behulp van je buikspieren en het krachtig uitademen door je neus.

Adem eerst een keer diep in door je neus. Vervolgens adem je snel en krachtig uit door je neus door je buikspieren aan te spannen. De inademing komt vanzelf. Doe dit ongeveer 25 keer en als het goed voelt doe het dan nog een ronde.

Drink heet water

Probeer gedurende de dag warm water te drinken om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen en om sneller van je verkoudheid te herstellen.

Gebruik een neti pot

In ayurveda wordt gebruikt gemaakt van de neti-pot voor een neusspoeling, om zo je verstopte neus weer te ontdoen van slijm. Een neti-pot is een kannetje dat je vult met water en zout. Om zo via het ene neusgat, het water door je andere neusgat weer naar buiten te laten komen. Hierdoor komt er veel slijm los. Ook werkt de neti-pot goed bij allergieën en snurken. Het helpt je ademhaling verbeteren.  ⁠⁠

Hoe gebruik je de neti-pot?

  • Maak een zoutoplossing met water. Dat doe je door het kannetje met water te vullen en ongeveer ¼ theelepel zout. Je kan het beste Himalayazout gebruiken omdat dit het neusslijm niet irriteert. Dat doet zout met jodium meestal wel.
  • Zorg ervoor dat het zout goed opgelost is in de neti-pot.
  • Zet dan de tuit van de neti-pot tegen een van je neusgaten. Het beste is om dit tijdens het douchen of boven de wastafel te doen.
  • Kantel je hoofd naar de tegenovergestelde zijde en giet het water in je neusgat. Het water loopt dan vanzelf door het andere neusgat weer naar buiten.  Wanneer het water op is, even goed je neus snuiten.
  • Doe dan de andere kant.

Je kan de neti-pot op verschillende plekken kopen. Ik vind dit een hele fijne.

Gorgel je keel

Heb je last van je keel gorgel dan met heet water en Himalayazout. Neem een glas gekookt water en laat deze even afkoelen. Voeg een mespuntje zout toe. Eventueel kan je ook nog een mespuntje kurkuma toevoegen. Kurkuma is effectief bij ontstekingen. En gorgelen maar.

Mocht je verkouden zijn, dan hoop ik dat deze tips je gaan helpen. Kies de remedie die voor jou goed uit te voeren is en waar je je fijn bij voelt. Ook alle kleine beetjes helpen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *