10 ayurvedische tips voor kapha

ayurvedische tips voor kapha

In ayurveda zijn voeding en leefstijl twee geneesmiddelen die kunnen helpen om jouw klachten te  voorkomen en te helpen genezen. In dit artikel geven we je 10 simpele ayurvedische tips die je direct kan toepassen. Zo kom en blijf je met kleine stapjes weer meer in balans. Wil je weten of kapha een van je dosha’s is of uit balans is, hier kan je daar meer over lezen.

  1. Vermijd zwaar voedsel (kaas, yoghurt, vlees, noten en teveel vetten), eet het liefst licht. Als kapha kan je prima een maaltijd overslaan, bijvoorbeeld het ontbijt. Intermitted vasten is goed voor kapha. Eet alleen wanneer er echt trek is, dus liever geen tussendoortjes.
  2. Gekookte, vetarme en lichte maaltijden zijn het beste voor de kapha. Eet vooral voedsel met scherpe, bittere of wrange smaken. Om de zwaarte uit de kapha te halen is het toevoegen van pittige kruiden en specerijen goed. Denk hierbij aan peper of gember.
  3. Eet geen tot weinig zout, dit houdt namelijk vocht vast.
  4. Drink warme dranken en alleen wanneer je echt dorst hebt.
  5. Vermijd koolhydraten en zorg voor een goede spijsvertering, het is belangrijk dat deze goed aangewakkerd wordt. Reinigen en dieet kunnen hier bij helpen. Kijk hier voor tips voor een goed spijsverteringsvuur.
  6. Ga lekker sporten en bewegen, dit is erg belangrijk. Zingen, seks en een shakesessie zijn bijvoorbeeld erg goed voor de kapha’s. Dynamische of verwarmende yoga is ook goed.
  7. Sta op voordat de zon opkomt, je zal zien hoeveel energie je dit gaat geven. 06.00 uur is een prima tijd. Sta je later op dan kun je je de hele dag zwaar en suf voelen, doordat je in kapha-tijd opstaat.
  8. Droog borstelen van je lichaam voordat je gaat douchen.
  9. Als je je moe voelt, ga dan niet slapen overdag maar maak een kleine wandeling.
  10. Laat je lekker masseren om je afvalstoffen kwijt te raken. Bijvoorbeeld een pinda swedana, dat is een massage met kruidenbundels. Helpt goed om de afvalstoffen lost te maken. Ook naar de sauna gaan is goed voor kapha, zweten maar!

Hier vind je nog meer tips:

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *