Foute voedingscombinaties

foute voedingscombinaties

Wist jij dat yoghurt met fruit eigenlijk niet zo goed voor je is? Of melk met brood? Tegenwoordig eten we heel veel verschillende dingen door elkaar. Maar volgens de ayurveda is dat niet altijd goed. Bepaalde voedingscombinaties zorgen ervoor dat je spijsvertering verstoord raakt. Verschillende voedselsoorten hebben soms meer of minder tijd nodig om in je maag om te verteren. En dat kan met elkaar botsen. Ze gaan elkaar dan letterlijk in de weg zitten. Je krijgt dan last van een opgeblazen gevoel of je moet boeren of winden.

Een voorbeeld is meloen met ham. Meloen heeft maar een vertering van ongeveer een uur nodig, ham(vlees) daarentegen heeft wel 5 uur nodig voordat het je maag kan verlaten.

In de ayurveda wordt aangeraden om bepaalde voedingscombinaties te vermijden. Hieronder vind je een lijstje met deze combinaties. Echter, soms zie je in ayurvedische recepten toch combinaties van deze voedingsmiddelen. Dat kan, mits je gebruik maakt van kruiden of specerijen die bepaalde voeding juist weer beter verteerbaar maken. Koriander, peper en komijn zijn voorbeelden van specerijen die je hiervoor kunt gebruiken.

Foute voedingscombinaties

Koolhydraten en eiwitten
Vermijd de combinatie van koolhydraten en eiwitten in een maaltijd. Dus vlees met aardappelen bijvoorbeeld. Het is beter om vlees of melkproducten te combineren met lichte groenten of met granen en bonen.

Fruit
Fruit is lastig om te combineren met welke voeding dan ook. Dat komt namelijk omdat fruit heel licht verteerbaar is en snel je maag weer verlaat. Dat betekent dat je extra afvalstoffen in je lichaam krijgt als je het eet met iets dat langzamer verteerd. Eet fruit daarom nooit samen met andere voedingsmiddelen. En altijd los van je hoofdmaaltijden. Het liefst een uur voor of een uur nadat je gegeten hebt. Je kunt fruit wel samen met ander voedsel eten als het is meegekookt/gebakken met de maaltijd. Bijvoorbeeld appeltjes meekoken met je havermout. Omdat je het samen kookt, zal het fruit de energie van de havermout overnemen en ontstaat deze werking niet.

Dierlijke producten
Melk, yoghurt, kaas, eieren, vlees en vis hebben een langere verteringstijd nodig in je maag. Daarom kun je deze producten beter niet combineren met elkaar. Ze geven je een zwaar gevoel. Combineer in ieder geval vlees en vis nooit met melk, yoghurt of eieren. Je kunt deze beter samen eten met groentes.

Drinken
Eigenlijk is het beter om niet of weinig te drinken tijdens of vlak na je maaltijd. Mocht je toch iets willen drinken dan is warm water in kleine slokjes het beste. Koud en ijskoude dranken kun je beter vermijden, zij verstoren je spijsvertering. Een ijsje na het eten, dit raad ik je echt niet aan. IJs ligt je spijsverteringsvuur namelijk stil door dat het heel koud is. Daarmee stagneert het proces van je spijsvertering. Het is beter om hier mee te wachten.

Granen
Vlees en zuivel gaan niet goed met granen zoals brood, couscous, tarwe en spelt. Beter is om deze te combineren met groenten of noten en bonen. Ook gaan granen niet goed samen met melk.

Honing
Het is belangrijk dat je honing nooit verhit. Doe je dit wel dan komen er gifstoffen vrij.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *