Hoe begin ik met ayurveda?

hoe begin ik met ayurveda

En nu, je wilt beginnen met ayurveda, maar je weet niet zo goed waar. Kleine aanpassingen kan je altijd doen. Een glas warm water na het opstaan, je tong schrapen en 4 uur tijd tussen je maaltijden is voor de meeste mensen goed te doen.

Iedereen heeft één of twee dominante dosha’s. De meeste mensen hebben er twee. Soms komt het voor dat alle drie de dosha’s evenredig verdeeld zijn, maar dit gebeurt niet vaak. Op deze website kun je een test doen om te kijken welke dosha bij jou het meest dominant is. Dit is wat we noemen je prakruti: je DNA. Deze is aangeboren en kun je niet veranderen.

Onthoud wel dat deze test een indicatie geeft. Wanneer je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen bij een ayurveda-expert. Samen kunnen jullie dan kijken wat jouw dosha verdeling is, maar ook kan je zo ontdekken waar je onbalans zit. (Op dit moment ben ik nog in opleiding en geef ik zelf nog geen consulten.) 

Onbalans

Je onbalans ontstaat namelijk in de loop van je leven. In die jaren komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest. Je vikruti is niet aangeboren, maar wordt eigenlijk gevormd door de levensstijl en het eten van voeding dat niet bij je geboorteconstitutie past. Je vikruti is je onbalans.

Maar waar leg je nu de focus op?

Ik adviseer je om vooral de focus niet te veel te leggen op wat voor type je bent. Dus wat je prakruti is. Maar om eerst aan de slag te gaan met je onbalans. Met onbalans bedoelen we de klachten waar je last van hebt. Wat zijn de klachten die je hebt, waar komen ze vandaan en waar worden ze door veroorzaakt? Wanneer je een onbalans hebt, maakt het namelijk niet zoveel uit welk type je bent. Dat komt later wel. Eerst moet je je onbalans aanpakken voordat je weer in balans kan komen.

Wil je meer weten of zelf aan de slag met ayurveda? Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.