Hoe begin ik met ayurveda?

hoe begin ik met ayurveda

En nu, je wilt beginnen met ayurveda, maar je weet niet zo goed hoe. Kleine aanpassingen kan je altijd doen. Een glas warm water na het opstaan, je tong schrapen en 4 uur tijd tussen je maaltijden is voor de meeste mensen goed te doen.

Iedereen heeft één of twee dominante dosha’s. De meeste mensen hebben er twee. Soms komt het voor dat alle drie de dosha’s evenredig verdeeld zijn, maar dit gebeurt niet vaak. Op deze pagina kun je een test doen om te kijken welke dosha bij jou het meest dominant is. Dit is wat we noemen je prakruti: je DNA. Deze is aangeboren en kun je niet veranderen.

Onbalans

Je onbalans ontstaat namelijk in de loop van je leven. In die jaren komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest. Je vikruti is niet aangeboren, maar wordt eigenlijk gevormd door de levensstijl en het eten van voeding dat niet bij je geboorteconstitutie past. Je vikruti is je onbalans.

Maar waar leg je nu de focus op?

Wanneer je aan de slag gaat met ayurveda zijn een paar dingen belangrijk. Voor de prakruti geldt, welke dosha is dominant aanwezig en hoe kunnen we voorkomen dat deze nog dominanter wordt zodat er een onbalans ontstaat. Bij de vikruti geldt dat we kijken welke dosha’s uit balans zijn en hoe kunnen we deze weer in balans brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je agni optimaal is en dat je lichaam vrij is van ama. En ook de seizoenen spelen een grote rol. Maar daarover later meer.

Eerst met je onbalans aan de slag

Ik adviseer je om vooral de focus niet te veel te leggen op wat voor type je bent. Dus wat je prakruti is. Maar om eerst aan de slag te gaan met je onbalans. Met onbalans bedoelen we de klachten waar je last van hebt. Wat zijn de klachten die je hebt, waar komen ze vandaan en waar worden ze door veroorzaakt? Als je een onbalans hebt, maakt het namelijk niet zoveel uit welk type je bent. Dat komt later wel. Eerst moet je je onbalans aanpakken voordat je weer in balans kan komen. Een eerste belangrijke stap is ervoor te zorgen dat je spijsvertering goed werkt. Dus een goedwerkende agni en ama uit je lichaam en geest te krijgen.

Proefconsult

Als je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen. Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *