Maak je eigen melk

zelf plantaardige melk maken

Ik dacht altijd dat het erg ingewikkeld was om zelf plantaardige melk te maken, maar echt dat doe je in een handomdraai. Niet alleen is het veel goedkoper dan de pakken die je in de winkel koopt, maar het is ook nog eens veel lekkerder (vind ik). Hieronder een aantal simpele recepten hoe jij ook zelf plantaardige melk kan maken.

Amandelmelk

Wat heb je nodig?

 • 1 liter water
 • 100 gram amandelen (blank of met schil)
 • ½ theelepel kaneel
 • Snufje zout
 • Optioneel wat vanillepoeder of een beetje vanille-extract

Zo maak je de amandelmelk

Doe 1 liter water in een kom en laat hierin de amandelen minimaal 2 uur weken (dit mag ook een nacht zijn). Doe het water met de amandelen in een blender en voeg het kaneel, zout en de vanille toe. Blender alles tot het fijngemalen is. Span daarna een kaasdoek (hydrofiele luier werkt ook) over een kom en giet hier de inhoud van de blender door. Als het goed is blijft er vooral pulp over in de doek. Giet het vocht over in een afsluitbare fles. De pulp kan je gebruiken voor burgers of pannenkoeken. De melk is in de koelkast vijf dagen houdbaar. Voeg je wat citroensap toe, dan nog net iets langer.

Een variatie op amandelmelk kan je ook maken door 2 eetlepels kokosboter toe te voegen. Je krijgt dan amandel-kokosmelk.

Havermelk

Wat heb je nodig?

 • 350 gram havermout
 • 1 liter water
 • 1 eetlepel kokosrasp

Zo maak je de havermelk

Doe alle ingrediënten in een blender en zorg dat dat alles goed gemixt is. Span daarna een kaasdoek (hydrofiele luier werkt ook) over een kom en giet hier de inhoud van de blender door. Als het goed is blijft er vooral pulp over in de doek. Giet het vocht over in een afsluitbare fles. De melk is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Ook hier kan je de pulp gebruiken voor pannenkoeken.  

Rijstmelk

Wat heb je nodig?

 • 300 gram gekookte basmatirijst
 • 1 liter water
 • Wil je wat zoetere melk dan kan je 3 dadels zonder pit toevoegen

Zo maak je de rijstmelk

Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Doe daarna de rijst met het water en de dadels in een blender en maal fijn. Span daarna een kaasdoek (hydrofiele luier werkt ook) over een kom en giet hier de inhoud van de blender door. Als het goed is blijft er vooral pulp over in de doek. Giet het vocht over in een afsluitbare fles. De melk is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Sojamelk

Wat heb je nodig?

 • 65 gram gedroogde sojabonen
 • 1 liter water

Zo maak je de sojamelk

Laat de sojabonen minimaal 8 uur weken in het water. Doe daarna het water en de bonen in een blender en mix totdat alles fijn is. Span daarna een kaasdoek (hydrofiele luier werkt ook) over een kom en giet hier de inhoud van de blender door. Als het goed is blijft er vooral pulp over in de doek. Schenk daarna de inhoud in een pan en breng voorzichtig aan de kook. Verwijder de velletjes die op de melk komen met een lepel. Laat het afkoelen en giet het vocht daarna over in een afsluitbare fles. De melk is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Quinoamelk

Wat heb je nodig?

 • 300 gram gekookte quinoa
 • 1 liter water
 • Wil je wat zoetere melk dan kan je 3 dadels zonder pit toevoegen

Zo maak je de quinoamelk

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Doe daarna de quinoa met het water en de dadels in een blender en maal fijn. Span daarna een kaasdoek (hydrofiele luier werkt ook) over een kom en giet hier de inhoud van de blender door. Als het goed is blijft er vooral pulp over in de doek. Giet het vocht over in een afsluitbare fles. De melk is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *