Rozemarijn stekken

rozemarijn stekken

Rozemarijn is een van de kruiden die ik veel gebruik in mijn eten. Niet alleen de geur is lekker, maar ook de smaak vind ik heerlijk. Je moet er niet teveel van gebruiken, want dan wil de smaak al snel overheersen. Rozemarijn wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten, maar als ik groente bereid in de oven, leg ik er vaak een paar takjes rozemarijn bij.

Eigenschappen rozemarijn

Daarnaast heeft rozemarijn een medicinale werking en het is goed voor je gezondheid. Heb je een lage bloeddruk dan kan rozemarijn helpen om je bloeddruk weer te verhogen, het bevordert je spijsvertering en helpt tegen galaandoeningen. Daarnaast kun je rozemarijn ook gebruiken bij winderigheid, maag- en darmkrampen, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen. Rozemarijn bevordert ook je eetlust.

In veel lichaamsoliën vind je ook rozemarijn. Als je dit op je lichaam smeert, zorgt het voor een betere doorbloeding en helpt daardoor tegen gewrichtspijn, verlicht spierpijn en is versterkend en werkzaam tegen bacteriën en schimmels.

Zelf rozemarijn stekken

Je kunt natuurlijk je plantje kopen bij de supermarkt of bij het tuincentrum. Maar ik besloot eens te kijken of ik ze zelf kon kweken. Dit bleek helemaal niet zo moeilijk. Je kunt rozemarijn op verschillende manieren kweken. Je kunt een zakje zaad kopen en geduldig wachten tot je plantjes groot genoeg zijn. Ik had liever wat sneller resultaat, dus ik besloot te kijken of ik mijn eigen plantje kon stekken. Dit kan op twee manieren. Door direct een takje in de grond te stoppen of door eerst wortels te kweken door ze op water te zetten. Ik koos voor dit laatste.

Hoe stek je rozemarijn?

Je neemt van de rozemarijn een stevig zijtakje en deze trek je voorzichtig los van de hoofdtak. Als het goed is, trek je dan ook een heel klein stukje van de hoofdtak mee. Dit noemen ze het hieltje. Het is belangrijk dat dit gebeurt, want vanuit hier groeien de nieuwe wortels. Je zet ze dan in een vaasje. Het liefst van glas. Licht en een warme plek zijn namelijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst. En dan is het wachten. Meestal duurt het een week of 3 voordat er worteltjes aan komen. Wanneer deze lang genoeg zijn, kun je ze poten in een potje met potaarde. Je kunt eventueel nog wat stekpoeder gebruiken. Als het plantje groot genoeg is kaun je het in de tuin zetten of in een pot op je balkon.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *