Ben jij vata?

ben jij vata

Volgens de ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. We hebben dus allemaal een andere verhouding van de elementen in ons. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha.

Eigenschappen

Vata bestaat uit de elementen lucht en ruimte. De lucht staat voor de beweging in je lichaam en geest en ether voor de ruimte. Een voorbeeld is je ademhaling. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor vata zijn dit onder andere: droog, licht, koud, ruw, bewegelijk en onregelmatig. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: licht is een kenmerk van vata. Deze personen zijn vaak mensen die slank gebouwd zijn en moeite hebben om op gewicht te blijven. Maar licht staat ook voor een opgewekt karakter en goed met veranderingen om kunnen gaan. We gaan er hieronder wat dieper op in.

Hoe ziet een vata eruit?

Zoals je hierboven al kan lezen zijn vata’s de personen die licht gebouwd zijn. Vaak kun je duidelijk hun botten zien. Ze hebben moeite om in gewicht aan te komen. Door de eigenschap ‘onregelmatig’ kunnen ze een asymmetrische bouw hebben. Denk bijvoorbeeld aan een scheef gebit of een scheve neus. Hun huid is vaak ruw, dun en koud en hun haar dun en droog. Actieve en kleine ogen, smalle neus en kin en een hoge of zachte stem zijn andere kenmerken van een vatatype. Verder herken je dit type aan zijn snelle loopje en het snelle praten.

Wil je weten of vata jouw dominante dosha is. Doe dan hier de test.

Karakter

Vatamensen bruisen altijd van de creatieve ideeën. Van de drie dosha’s is dit het type dat een authentieke vrije geest heeft, maar ook zijn ze gevoelig en kwetsbaar. Ze zijn social, snel enthousiast, vrolijk en kunnen gemakkelijk mee gaan in de flow. Routine is niet hun ding, ze willen graag dat dingen regelmatig veranderen. Een saai leven is niet iets dat bij een vata past, spanning en spontaniteit wel. Ze hebben de neiging om chaotisch te zijn, structuur houden ze niet van en ze kunnen heel veel dingen tegelijk doen. (Wat ze beter niet kunnen doen, want dat brengt ze juist meer uit balans.)

Dingen niet afmaken, te laat komen of verdwalen wil een vata nog wel eens overkomen. Van nature zijn ze geen doorzetter, in stressvolle situaties worden ze snel angstig. Een sterk punt van de vata is communicatie. Ze praten met iedereen over van alles en hebben altijd wel een onderwerp van gesprek. Ook zijn ze gul en ze geven graag geld uit. Een vata houdt niet van kou en wind.

Vata uit balans

Vata is de dosha dat het snelste uit balans raakt en het minst stabiel is. Als een vata uit balans is dan zorgt dit voor instabiliteit van geest en lichaam. Ze krijgen chaos in hun hoofd, kunnen niet goed tegen prikkels, worden rusteloos en hun humeur verandert. Slapeloosheid, hyperventilatie, paniek en een slechte concentratie zijn duidelijke vataklachten. Een droge huid, koude handen en voeten, hartkloppingen, oorsuizen, constipatie, ruwe en droge huid, krakende gewrichten, opgeblazen buik en hyperventilatie zijn voorbeelden van klachten bij een vataonbalans.

Vata-tips

Om vata in balans te brengen en te houden is het belangrijk om voeding en leefstijl te richten op: voeden, verwarmen en kalmeren. Regelmaat, stabiliteit en rust zijn erg belangrijk voor een vata. Omdat vata’s houden van veranderingen en niet leven volgens een indeling is het belangrijk om dit juist wel te doen. Tegengestelde voeding en leefstijl geeft balans. Dus geen maaltijden overslaan, vaste tijden naar en uit bed, stress en prikkels vermijden en vooral warme en gekookte maaltijden eten zorgen voor meer balans. Er zijn nog veel simpele tips om vata in balans te houden of weer te brengen.

Onderstaande artikelen geven je nog meer informatie.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *