Zes eenvoudige tips om met ayurveda te beginnen

Zes eenvoudige tips om met ayurveda te beginnen

Wil je met ayurveda beginnen maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe? Dan raad ik je aan om de zes onderstaande tips als eerste te proberen.

1. Schraap je tong

Gedurende de nacht verzamel je op je tong afvalstoffen uit je lichaam. We noemen dit ook wel ama (vaak is dit een wit laagje op je tong). Om te voorkomen dat je deze afvalstoffen weer in je lichaam krijgt is het belangrijk om na het opstaan je tong schoon te schrapen. Poets na het schrapen je tanden. Na het reinigen van je mond kun je gorgelen met water of sesamolie. (Tip: spug de olie altijd uit in je groenbak anders raakt na verloop van tijd je afvoer verstopt.)

2. Glas gekookt water in de morgen

Door het drinken van een glas met warm gekookt water maak je je spijsvertering wakker en breng je deze langzaam op gang. Een goed begin van je ochtend! Doe dit na het reinigen van je mond, zodat je geen afvalstoffen weer je lichaam inslikt.

3. Drink KKV thee

In de ayurveda is het belangrijk dat je spijsvertering goed in balans is. KKV thee is de thee die jou hierbij kan helpen. KKV (Komijn, Koriander en Venkel) zijn specerijen die alle drie een gezonde werking hebben op je spijsverteringsorganen. Zet een pot thee die je gedurende de dag kunt opdrinken.

4. Neem voor je avondeten een agnibooster

Om je spijsvertering te stimuleren kun je voor je avondeten een agnibooster nemen. (agni=je spijsverteringsvuur) Een goede spijsvertering is namelijk de basis om in balans te komen. Het recept van de agnibooster vind je hier.

5. Tijd tussen de maaltijden

Als je luistert naar je lichaam geeft deze duidelijk aan wanneer je trek hebt. Eet pas wanneer je echt weer trek hebt. Dan is de vorige maaltijd namelijk verteerd. Dit is meestal 4 uur naar je vorige maaltijd. Als je eet, eet dan niet te veel. Je maag moet maar voor 70% gevuld zijn. Wanneer je te veel eet tijdens een maaltijd, kan je lichaam al dit eten niet goed verteren. Dit kost namelijk heel veel energie. Van teveel eten neemt je energie dus alleen maar af.

6. Eet fruit alleen

Eet fruit nooit samen met andere voedingsmiddelen. Maar altijd los van je hoofdmaaltijden. Het liefst een uur voor of een uur nadat je gegeten hebt. Het meeste fruit zorgt voor een zure en gistende werking in je maag en hierdoor verteert fruit sneller in je maag dan ander eten. Dat betekent dat je hierdoor extra afvalstoffen in je lichaam kan krijgen. Je kunt fruit wel samen met ander voedsel eten als het is meegekookt/gebakken met de maaltijd. Bijvoorbeeld appeltjes meekoken met je havermout. Omdat je het samen kookt, zal het fruit de energie van de havermout overnemen en ontstaat deze werking niet.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *