Over Ayurveda

Ayurveda is een Indiase geneeswijze die jou helpt om gezond te blijven of om weer gezond te worden. In de ayurveda gaan we ervan uit dat ieder mens uniek is. Dus dat wat voor de ene persoon wel werkt, kan voor de ander juist problemen geven. Wanneer je lichaam en geest niet met elkaar in balans zijn, kan dit bepaalde klachten of problemen geven. Ayurveda kan jou helpen om deze weer in balans te brengen.

Voorkomen van onbalans

 

Ayurveda is de wetenschap van het lang en gezond leven. Ayur betekent leven en veda betekent wetenschap of kennis. De oorsprong van ayurveda ligt in India en gaat duizenden jaren terug. Het uitgangspunt ligt op het voorkomen van klachten en ziekten en het voorkomen van een onbalans. Lichaam en geest spelen hier beide een rol in. Het uitgangspunt is dat voeding en leefstijl de beste geneesmiddelen en remedies zijn. Je wordt of bent wat je eet, hoe je denkt en wat je doet.

Dosha's

Volgens de ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ether en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha. We zijn allemaal opgebouwd uit een samenstelling van deze drie dosha’s. Maar voor iedereen ligt de verhouding anders. Welke dosha of dosha’s bij jou het meest aanwezig zijn, bepaalt wat voor type je bent. Vaak overheersen per persoon een of twee dosha’s.

Ieder mens is uniek

Vanaf het moment dat je geboren wordt, liggen de verhouding van de elementen vast. We noemen dit je prakruti, dit is zeg maar je DNA. We noemen dit ook wel je aangeboren constitutie. Je mentale en fysieke gestel. Dit bepaalt onder andere hoe je eruit ziet, hoe je reageert op stress, voedingsmiddelen, het weer en alles dat je tegenkomt in je dagelijkse leven. Je prakruti ligt voor je hele leven vast en verandert niet.

Maar in de loop van je leven komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest.

Luisteren naar de signalen

Met ayurveda kunnen we er voor zorgen dat je dosha’s weer in balans komen. Met vaak simpele voedings– en leefstijltips, kruiden of andere tools. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat jouw prakruti is, maar misschien nog wel belangrijker wat je vikruti is. Door te luisteren en te kijken naar de signalen van jouw lichaam kun je ontdekken wat goed is voor jou! En welke voeding en leefstijl het beste bij jou past. Dus geen standaard concrete oplossingen, maar je gaat echt op zoek naar dat wat bij jou past.

De ayurvedische geneeswijze is door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde.

Meer lezen over Ayurveda

tips voor de zomer
Ayurveda

Tips voor de zomer

Vandaag is het 21 juni en dan begint officieel de zomer. Ieder seizoen heeft zijn eigen eigenschappen. Net als de drie dosha’s. Volgens ayurveda bestaan

Meer lezen