Wat is dat een dosha?

wat is een dosha

Volgens ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. We hebben dus allemaal een andere verhouding van de elementen in ons. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha. Een dosha kan je zien als een bepaald body-mind type.

Iedereen is uniek

We zijn allemaal opgebouwd uit een samenstelling van deze drie dosha’s. Maar voor iedereen ligt de verhouding net weer anders. Welke dosha of dosha’s bij jou het meest aanwezig zijn, bepaalt wat voor type je bent. Vaak overheersen per persoon een of twee dosha’s. Daarom geeft de ayurveda geen adviezen die voor iedereen gelden, maar is ayurveda maatwerk. Iedereen is uniek en heeft dus zijn eigen gebruiksaanwijzing. Wat voor de ene persoon wel werkt, kan voor de ander juist problemen geven. Dus door inzicht te krijgen in jouw dosha’s, kun je keuzes maken die bij jou passen.

Prakruti

Vanaf het moment dat je geboren wordt, liggen de verhouding van de elementen vast. We noemen dit je prakruti, dit is zeg maar je DNA. We noemen dit ook wel je aangeboren constitutie. Je mentale en fysieke gestel. Dit bepaalt onder andere hoe je eruit ziet, hoe je reageert op stress, hoe je reageert op voedingsmiddelen, op het weer en op alles dat je tegenkomt in je dagelijkse leven. Je prakruti ligt voor je hele leven vast en verandert niet.

Vikruti

Maar in de loop van je leven, komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest.

Vata, pitta en kapha

Zoals je hierboven al kon lezen zijn er drie verschillende Ayurvedische types: vata, pitta en kapha . Wil je meer specifieke informatie over een dosha, klik dan op de betreffende dosha. Maar het kan ook zijn dat je een combi van twee dosha’s bent. Vata-Pitta, Pitta-Kapha of Vata-Kapha. Alle dosha’s hebben hun eigen functie in je lichaam en geest en zonder een van de dosha’s zou je ook niet kunnen bestaan. De verhouding van de dosha’s maakt jou uniek.

Vata
De vata dosha bestaat uit de elementen lucht en ether en is de dosha van beweging. Deze dosha is verantwoordelijk voor je ademhaling, je zenuwstelsel en alle beweging in je lichaam. Wanneer deze dosha in balans is, uit zich dit in creativiteit, opgewektheid, vitaliteit en het vermogen om goed met veranderingen om te gaan. Een vata uit balans geeft angsten, onzekerheid, vaagheid en je wordt snel afgeleid door prikkels.

Pitta
Vuur en water zijn de overheersende elementen van de pitta-dosha. Pitta regelt onder andere je spijsvertering maar ook je lichaamstemperatuur. Deze dosha staat voor transformatie, voor de energie van het lichaam. Wanneer een pitta in balans is, is de persoon tevreden en bezit hij/zij een goede intelligentie. Uit balans zijn dit de types die snel geïrriteerd zijn, zicht kwetsend uiten naar anderen, er is boosheid en woede en ze zijn sterk oordelend naar zichzelf en anderen.

Kapha
Kapha is voornamelijk een combinatie van aarde en water en zorgt voor stevigheid en stabiliteit van het lichaam. De kapha-dosha is de dosha van stabiliteit. Kapha levert het water voor alle lichaamsdelen en systemen. Het smeert gewrichten, hydrateert de huid en behoudt immuniteit. Wanneer kapha in balans is, geeft deze stabiliteit, geduld, uithoudingsvermogen en kracht. Door deze stabiliteit zijn kapha-personen niet vaak ziek en trouw aan anderen. Kapha uit balans zorgt voor luiheid, niet willen en kunnen veranderen, vermijden van uitdagingen en ongezonde eetgewoontes ontwikkelen (overgewicht)

Wat is jouw dosha?

Iedereen heeft één of twee dominante dosha’s. De meeste mensen hebben er twee. Soms komt het voor dat alle drie de dosha’s evenredig verdeeld zijn, maar dit gebeurt niet vaak. Op deze website kun je een test doen om te kijken welke dosha bij jou het meest dominant is. Op basis hiervan kun je een aantal aanpassingen maken in je levensstijl om er voor te zorgen dat je zo goed mogelijk functioneert. Als je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen. Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Samen kunnen we dan kijken wat jouw dosha verdeling is. Je kunt op deze manier meer gerichte adviezen krijgen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *