Ben jij pitta?

dosha pitta

Volgens de ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. We hebben dus allemaal een andere verhouding van de elementen in ons. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha.

Eigenschappen pitta

Pitta bestaat uit de elementen vuur en water. Vertering, opname en verwerking van voedsel (spijsvertering), je lichaamstemperatuur, je smaak, eetlust en of dorst zijn hier voorbeelden van. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor pitta zijn dit onder andere: scherp, heet, licht, regelmaat, vloeibaar, doordringend en verspreiding. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: scherp is een kenmerk van vata. Pitta-personen zijn vaak mensen die zich goed kunnen concentreren en een goed intellect hebben. Ze hebben soms een scherpe kaaklijn of en spitse kin. We gaan er hieronder wat dieper op in.

Hoe ziet een pitta eruit?

Pitta personen hebben meestal een gemiddeld postuur. Ze hebben een sterkte spijsvertering en kunnen daarom makkelijk aankomen of afvallen. Ze hebben een warme en gladde huid en deze is snel geïrriteerd. Door de zon wordt hun huid vaak rood. Hun haar is stijl en fijn en hun ogen zijn meestal grijs of groen en met een scherpe blik. Zachte rode lippen, een regelmatig gebit met wat gelere tijden zijn andere kenmerken van een pitta. Ze hebben een harde en scherpe stem en praten zelfverzekerd en nauwkeurig. De huid van een pitta heeft vaak sproeten en moedervlekken. Pitta personen zijn vaak erg netjes en dat zie je ook aan hun kleding. Pitta personen hebben een grote eetlust en kunnen niet makkelijk een maaltijd overslaan; dan raken ze geïrriteerd.

Wil je weten of vata jouw dominante dosha is. Doe dan hier de test.

Karakter van een pitta

Pitta’s zijn georganiseerde, gedreven en efficiënte personen. Ze hebben een vurig temperament en een scherpe geest. Ze zijn erg nieuwsgierig, hebben een goede concentratie en moed en lef. Ze nemen graag de leiding, houden van lijstjes en structuur en zijn echte doeners. Ze komen vaak zelfverzekerd en krachtig over. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en hebben de instelling: niet zeuren, maar werken. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Deze zelfstandige personen zijn betrouwbaar en hebben oog voor detail.

Wel houden pitta personen graag de controle, leggen de lat voor zichzelf vaak hoog en ze willen graag de beste zijn in iets. Zowel fysiek als geestelijk. Ook zijn ze zeer standvastig en kritisch. Dat maakt ze niet altijd flexibel. Ze zijn graag financieel onafhankelijk en kopen alleen iets als ze het echt nodig hebben. Pitta’s houden niet van zon en hitte.

Pitta uit balans

Wanneer een pitta uit balans is, dan merk je dit vaak aan heftige emoties, bijvoorbeeld doordat ze veel kritiek geven, jaloers of gefrustreerd zijn. Maar ook woede, vloeken en frustratie zijn hier uitingen van. Een burn-out komt bij pitta-personen vaak voor. Ze raken letterlijk opgebrand door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en doordat ze vaak kritisch op hunzelf zijn. Lichamelijk zien we de onbalans terug in brandend maagzuur, rode uitslag in het gezicht, ontstoken gewrichten, hoge bloeddruk, PMS klachten en migraine. Ontstekingen komen ook regelmatig voor bij een pitta uit onbalans. Denk aan een koortslip, of ontstoken ogen.

Pitta tips

Om pitta in balans te brengen en te houden is het belangrijk dat ze hun voeding en leefstijl richten op verkoelen. Het vuur moet gebalanceerd worden. Daarnaast is balans tussen geest en emoties, passie en compassie nodig. Omdat pitta personen van fysieke uitdaging houden en een sterke drive hebben, moeten ze leren om hun grenzen te bewaken. Pittapersonen hebben fysieke inspanning nodig om uit hun hoofd te komen. Echter een pita uit balans moet voorkomen dat hij niet te hard gaat sporten. Daarom is yoga een goede sport voor pitta’s. Vermijd te veel hitte, dus in de felle zon zitten en in de sauna gaan. Tegengestelden balanceren elkaar, daarom is het voor de hete, scherpe pitta’s belangrijk om voeding te eten dat verkoeld, droog, zwaar en zoet is.

Er zijn nog veel meer simpele tips om pitta in balans te houden of weer te brengen. Onderstaande artikelen geven je meer informatie:

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *