Ben jij kapha?

kapha dosha

Volgens de ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. We hebben dus allemaal een andere verhouding van de elementen in ons. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha.

Eigenschappen kapha

Kapha bestaat uit de elementen aarde en water. De combinatie staat voor de structuur van het lichaam en houdt als het ware de cellen bij elkaar. Kapha levert het water voor alle lichaamsdelen en systemen. Het smeert gewrichten, hydrateert de huid en behoudt immuniteit. Deze elementen zijn eigenlijk de bouwstenen van je lichaam. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor kapha zijn dit onder andere: zwaar, koud, traag, zacht, stabiel en slijmerig. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: Zwaar is een kenmerk van kapha. Kapha-personen zijn vaak mensen die stevig gebouwd zijn en het moeilijk vinden om op gewicht te blijven. Maar zwaar staat ook voor kalm, betrouwbaar, rustig en zorgzaam. We gaan er hieronder wat dieper op in.

Hoe ziet een kapha eruit?

De kapha is vaak breed gebouwd, heeft stevige botten en komt snel aan. Deze kilo’s zijn moeilijk kwijt te raken. Ze hebben een bleke, koele en gladde huid. Vaak krijgen ze niet veel rimpels. Hun gezicht is vaak rond met een breed voorhoofd, zachte volle lippen, een ronde kin en volle wangen. Ze hebben sterke nagels, volle wimpers een een dikke bos haar. De ogen zijn groot en kalm met een liefdevolle uitdrukking. Meestal zijn ze blauw. Ze praten met een zachte, lage en kalme stem.

Wil je weten of vata jouw dominante dosha is. Doe dan hier de test.

Karakter van een kapha

Kapha’s zijn rustige personen die zich niet snel druk maken en relaxed en stressbestendig zijn. Van de dosha’s is dit het meeste kalme type. Kaphapersonen zijn zorgzaam, loyaal en houden niet van ruzie. Ze praten rustig en gebruiken weinig woorden om te vertellen hoe het met hen is. Kapha’s houden van vaste gewoontes en structuren. Veranderingen zijn moeilijk voor hen. Besluiten worden weloverwogen genomen. Een kapha verzamelt graag dingen, ze kunnen goed met geld omgaan en sparen graag. Voor zijn vrienden is de kapha een betrouwbaar persoon, bij wie mensen zich op hun plek voelen, hij is loyaal aan zijn partner, vrienden en werkgever. De kapha houdt van een rustige leefstijl. Ze delen niet makkelijk persoonlijk dingen en hebben soms wat tijd nodig om zich in gezelschap op hun plek te voelen. Een kapha is niet snel ziek.

Kapha uit balans

Een kapha is niet makkelijk uit balans te krijgen, maar als dit gebeurt is er wel werk aan de winkel. Ze worden dan lui, futloos, komen stil te staan, wat zich op een bepaald moment kan uiten in depressie, verdriet en overgewicht. Er ontstaat een teveel aan zwaarte en stabiliteit. Kapha bestaat uit aarde en water. Als je deze twee met elkaar mengt krijg je modder. En dat laat goed zien wat er met een kapha gebeurt als deze uit balans is. Uit modder kom je moeilijk weg. Dat geldt ook voor de leefstijl van de kapha, ze houden zich vast aan het verleden en willen niet veranderen en hebben vaak ongezonde eetpatronen. Wanneer Kapha uit balans raakt uit zich dat lichamelijk in kwalen als extra lichaamsgewicht, verkoudheid, oedeem, astma, allergieën, endometriose en diabetes.

Kapha tips

Om kapha in balans te brengen en te houden is het belangrijk de voeding en leefstijl te richten op: stimuleren, lichtheid, verhitten en in beweging brengen. Om de zwaarte uit de kapha te halen is beweging, lichte maaltijden met pittige kruiden en specerijen en geen tussendoortjes eten aan te raden. Zingen, seks en shakesessie zijn goed voor de Kapha’s. Zowel op lichamelijk als geestelijk niveau moet de boel weer in beweging komen. Het spijsveteringsvuur moet aangewakkerd worden. Probeer kleine dingen toe te voegen aan je dagelijkse ritme. Elke kleine verandering gaat de kapha helpen om weer meer in balans te komen. Er zijn nog veel simpele tips om vata in balans te houden of weer te brengen. Onderstaande artikelen geven je nog meer informatie.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *