Leefstijl

Naast voeding neemt leefstijl een belangrijke plek in binnen de ayurveda. Er wordt wel gezegd dat dit de essentieelste remedie is naar een gelukkig en evenwichtig leven. Leefstijl is eigenlijk jouw manier van leven. Een ongezonde leefstijl of een leefstijl die eigenlijk niet bij jou past, heeft grote invloed op je gezondheid. En kan naast lichamelijke klachten ook veel spanning en geestelijke stress met zich meebrengen.

Lichaam en geest

In ayurveda kijken we altijd naar het geheel. Dit noemen we ook wel de holistische kijk. Je kijkt niet alleen naar het probleem zelf, maar naar alle aspecten die hiermee te maken hebben. Je kijkt naar zowel het fysieke, mentale, spirituele als emotionele stuk van het probleem. Daarmee bedoelen we dat je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

In balans blijven door op tijd bij te sturen

Door het leven te leven dat bij je past, kom je meer in balans of blijf je in balans. Maar ook hier geldt, dat wat voor de ene mens goed is, juist bij een ander weer voor onbalans kan zorgen. Het is maatwerk. Het draait allemaal om het vinden van jouw balans.

Bij de leefstijl draait het om leven volgens de seizoenen, in ritme met de natuur, een dagelijkse routine, een goed slaapritme, beweging en ontspanning, een werk en privébalans, lichaamsverzorging, maar ook je vrouwelijke cyclus is hier onderdeel van.

En weet je wat zo leuk is, met vaak hele eenvoudige leefstijltips en kleine aanpassingen kan je meer balans in je leven krijgen.

Lezen over leefstijl

boeddha klein
Leefstijl

Leefstijltips vata

De eigenschappen van vata zijn droog, ruw, koud, bewegelijk en licht. Als je dingen doet in je leven met deze eigenschappen, zal de vatadosha nog

Meer lezen