Wat is prakruti en vikruti?

boeken

Volgens de ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar omdat de verhoudingen van deze elementen voor ons allemaal verschillend zijn, betekent dit ook dat we allemaal uniek zijn. We hebben dus allemaal een andere verhouding van de elementen in ons. Deze elementen vertalen we in de ayurveda in drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha.

Prakruti

Vanaf het moment dat je geboren wordt, liggen de verhouding van de elementen vast. We noemen dit je prakruti, dit is zeg maar je DNA. We noemen dit ook wel je aangeboren of geboorteconstitutie. Je mentale en fysieke gestel. Dit bepaalt onder andere hoe je eruit ziet, hoe je reageert op stress, hoe je reageert op voedingsmiddelen, op het weer en alles dat je tegenkomt in je dagelijks leven. Je prakruti ligt voor je hele leven vast en verandert niet. Dit is eigenlijk je natuurlijke staat van zijn. Aan je Prakruti kun je niets doen, deze is aangeboren.

Vikruti

Maar in de loop van je leven, komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest. Je vikruti is niet aangeboren, maar wordt eigenlijk gevormd door de levensstijl en het eten van voeding dat niet bij je geboorteconstitutie past. Je vikruti is je onbalans.

Wat zijn jouw dosha’s?

Iedereen heeft één of twee dominante dosha’s. De meeste mensen hebben er twee. Soms komt het voor dat alle drie de dosha’s evenredig verdeeld zijn, maar dit gebeurt niet vaak. Op deze website kun je een test doen om te kijken welke dosha bij jou het meest dominant is. Op basis hiervan kun je een aantal aanpassingen in je levensstijl doen, om er voor te zorgen dat je zo goed mogelijk functioneert. Als je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen. Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik in nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Samen kunnen we dan kijken wat jouw dosha verdeling is. Je kunt op deze manier meer gerichte adviezen krijgen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *