Winters perenontbijtje

winters perenontbijtje

De winter is het seizoen van vata (begin winter) en van kapha. Het is koud, het weer is nat en de lucht is vaak bewolkt. Kapha heeft de eigenschappen koud, zwaar en traag. Daarnaast is in dit seizoen spijsverteringvuur, agni, op zijn sterkst. Door de kou staat namelijk je huid dicht, daardoor wakkert het vuurtje in jou aan en dit vuurtje kan door het dichtstaan van je huid niet naar buiten.

Verwarmen, aarden en bevochtigen

Dat wil zeggen dat we in deze maanden wat extra voeding nodig hebben. Het is belangrijk om in de winter te zorgen voor verwarmende, aardende en vochtige voedingsmiddelen. Eet warme maaltijden, drink warme dranken en voeg wat meer olie aan je eten toe. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging, zodat er niet een teveel aan Kaphagewicht ontstaat.

Wil je je winterse dag beginnen met een lekker warm ontbijtje, dan is dit perenontbijtje zeker een aanrader!

Dit heb je nodig voor het ontbijtje

  • 1 peer in blokjes
  • 1 banaan in plakjes
  • 2 eetlepels boekweitkorrels
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 8 pecannoten
  • 1/4 theelepel kaneel
  • nootmuskaat (snufje)
  • gemalen kruidnagel (snufje)
  • zout (snufje)
  • 1 eetlepel kokosolie

Wist je dat kaneel een van de gezondste specerijen is? In ayurveda noemen we het zelfs de koning van de specerijen. Kaneel bevat veel belangrijke vitamines en mineralen. Het ondersteunt en stimuleert de stofwisseling en het energieniveau van je lichaam. Dit helpt onder andere om je bloedsuikerspiegel te balanceren.

Zo maak je het ontbijt

Verwarmen de oven voor op 175 graden. Doe de perenstukjes en de banenplakjes in een ovenvaste schaal. Strooi hierover de boekweitkorrels, zonnebloempitten, pecannoten, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zout. Schep goed door elkaar. Let op dat je dit niet te hard doet. De banaan verandert snel in smurrie. Smelt de kokosolie in een pannetje en schenk over het mengsel. Zet dit voor 25 minuten in de oven. Je kunt het halverwege nog even omscheppen. Geniet van dit heerlijk warme en zoete ontbijt.

Probeer in de winter droge, rauwe en koude voeding te vermijden en eet zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *