Boeken met ayurvedische recepten

boeken-met-ayurvedische-recepten

Ik vind koken erg leuk. En sinds ik ayurveda steeds meer en meer aan het toepassen ben in mijn leven, wil ik ook graag meer ayurvedisch koken. Genoeg recepten op het internet, maar ik kook graag uit een echt kookboek. Ik heb er dan ook genoeg. Graag deel ik mijn vier favoriete boeken met ayurvedische recepten met jou.

De Vedische Koksklapper

Dit kookboek is echt een must have in je keuken als je ayurvedisch wil gaan koken. Al spreken we van de Vedische keuken. Want de ayurvedische keuken bestaat eigenlijk niet. Maar er bestaat wel een nauwe relatie tussen deze twee. Zoals de schrijfster van de koksklapper zegt: “de Vedische keuken is de yoga-keuken van de Vedische cultuur en ayurveda is de gezondheidsleer en de geneeskunst van de diezelfde cultuur.” Maar pas je de principes van de ayurveda toe op het bereiden van voeding, dan heet dit ayurvedisch koken. Je kan dus eigenlijk ayurvedisch koken in elke keuken, of dit nu westers, Indiaas, Mexicaans of welke cultuur dan ook is. In dit kookboek vind je naast heel veel recepten ook belangrijke kooktechnieken, uitleg over de verschillende smaken, werking van kruiden en nog veel meer tips.

Holy happy belly

Holy happy belly zijn twee losse kookboeken. In elke boek staan recepten van twee seizoenen (lente/zomer en herfst/winter). Dit boek van Bianca Fabrie en Simone van Rees bevat makkelijke recepten, waarmee de lezer kennis maakt met de effecten van goed en gezond eten. In elk boek wordt de basis van ayurveda uitgelegd en wordt dieper in gegaan op de dosha’s van de seizoenen. Ook laten de schrijvers je kennismaken met de smaken en kruiden die horen bij het seizoen. Handig is het overzicht van welke groenten en fruit je het best kunt gebruiken in welk jaargetijde. Beide boeken bevatten ook informatie over hoe je met ayurveda kunt reinigen. Hele fijne boeken voor als je start met jouw ayurvedisch leefstijl. De boeken zijn hier te bestellen.

East by West

In het boek East by West beschrijft Jasmine Hemsley hoe je ayurveda kunt toepassen in de westerse keuken. Via dit boek wil ze de lezers in contact brengen met ayurveda en ze inzicht geven hoe je met voeding meer balans kunt aanbrengen in je leven. In de eerste plaats is het een kookboek, waarin 140 ayurvedische recepten staan voor het ontbijt, lunch, diner of als tussendoortje. Maar ook geeft ze je de basis van ayurveda mee en wordt de ayurvedische voedingsleer beschreven. In sommige recepten geeft ze tips hoe je met kleine aanpassingen een recept meer vata, pitta of kapha kan maken. Een toegankelijk boek waarin begrijpelijk wordt uitgelegd hoe je ayurveda in je gerechten kunt toepassen. Je kunt het boek hier bestellen.

Ayurvedisch koken voor de westerse keuken

In dit boek, geschreven door Amadea Moringstart vindt je 230 recepten die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijks leven. Hierin vind je de wat meer herkenbare recepten voor onze westerse wereld, zelfs pannenkoeken, pizza en pasta vind je in dit kookboek. De vormgeving van dit boek is saai, in het hele boek is geen foto te vinden. Ze zijn dus niet zo inspirerend als bovenstaande boeken. Wat dit boek fijn maakt, is dat er bij elk recept staat of het de dosha kalmeert, versterkt of neutraliseert. Ook staat erbij voor welk seizoen het recept het meest geschikt is.

Mocht je nog een tip hebben voor een kookboek met ayurvedisch recepten. Laat het weten!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *