Verwarmende pompoensoep

pompoensoep

Niets is zo lekker als een verwarmende soep eten in de wat koudere maanden van het jaar. Met deze pompoensoep warm je zeker op. Pompoen is de groente van de herfst. Daarnaast bevat pompoen veel vezels, die belangrijk zijn om je darmen gezond te houden. Ook zitten er ook veel verschillende vitamines in. Pompoen zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, helpt het tegen eczeem en een droge huid en is het goed voor je longen.

Herfst is het seizoen van vata

De herfst en het begin van de winter zijn echt het vataseizoen. De maanden waarin het kouder wordt en de natuur zich terugtrekt. Blaadjes vallen van de bomen en de wind neemt toe. Kenmerken die de vata, die toch al gevoelig is voor veranderingen, sneller uit balans kan laten raken. Wanneer je vata uit balans is, merk je dit vaak aan een opgeblazen gevoel, droge huid en lippen, constipatie, meer spanning en angst, krakende gewrichten en minder goed kunnen slapen.

Iedereen merkt de effecten van de herfst en de verhoging van vata. Maar mensen met vata constitutie of vata onbalans merken de gevolgen extra. Het is goed om deze maanden door warm te eten en te drinken en verwarmende kruiden te gebruiken, je vata niet verder uit balans te laten raken. Meer voedingstips voor vata kan je hier vinden.

Goed voor dit seizoen

Gember, komijn, kurkuma, kardemom en kaneel zijn de kruiden die je doen verwarmen en je spijsverteringsvuur versterken in deze maanden. Pompoen, wortel, zoete aardappel, bietjes en venkel zijn echte herfstgroenten.

Gember heeft heel veel goede eigenschappen. Het helpt tegen hoest, keelpijn, misselijkheid en is goed voor je spijsvertering en bloedsomloop.

Dit heb je nodig voor de soep

  • 1 eetlepel ghee
  • 1 liter water
  • een hele pompoen in blokjes
  • 1/2 rode peper
  • 3 wortels in plakjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 cm verse gember
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • verse gehakte koriander of peterselie

TIP: kook de pompoen een paar minuten in een pan met heet water. Je kan zo de schil er makkelijker af halen.

Zo maak je de soep

Schil de pompoen en snijd deze in stukjes. Snijd daarna ook de wortel en de paprika in stukjes. De rode peper mag fijngesneden worden. Verhit in een grote pan een eetlepel ghee en bak de verschillende kruiden even mee. Voeg vervolgens de gember toe. De pompoen, wortel en paprika mogen daarna nog even kort meegebakken worden. Voeg dan het water toe en laat ongeveer 25 minuten koken tot de pompoen gaar is. Mix met een staafmixer of blender alles tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel nog even 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met een toefje peterselie of wat gehakte koriander.

De soep is geschikt voor alle drie dosha’s en is vegan, glutenvrij en lactosevrij.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.