Vandaag is het 21 juni en dan begint officieel de zomer. Ieder seizoen heeft zijn eigen eigenschappen. Net als de drie dosha’s. Volgens ayurveda bestaan we allemaal uit 5 elementen. Aarde, water, vuur, ruimte en lucht. Maar voor iedereen ligt de verhoudingen van deze elementen anders, daarom heeft ook iedereen wat anders nodig om in balans te blijven. Dat geldt ook voor de seizoenen. In de lente, zomer, herfst en winter zijn de verhoudingen van de elementen ook elke keer anders. De zomer staat in het teken van pitta. Dat betekent dat het element vuur hoger is. Vuur en zon versterken elkaar, dus in de zomer is het ook de tijd dat je moet uitkijken voor een pitta-onbalans.
Elk seizoen in teken van andere dosha
Elk seizoen staat dus in het teken van een andere dosha. Dat wil zeggen dat in een bepaald seizoen de ene dosha meer kracht en invloed heeft dan in een ander seizoen. Daarom is het belangrijk om de seizoen mee te laten wegen, als je een onbalans hebt. Elk seizoen heeft haar eigen richtlijnen. En in die periodes moet iemand met dezelfde dosha als het seizoen, dus extra zijn best doen om in balans te blijven, door bijvoorbeeld voeding te eten die tegengesteld is aan de eigenschappen van de dosha’s en het seizoen.
Pitta-seizoen
Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld. Neem de zomer. In de zomer wordt het warmer. Soms zelfs heet. Eigenschappen van pitta-dosha. In de zomer heeft pitta dus meer kans om uit balans te raken. Omdat gelijken elkaar versterken. (een van de ayurvedische uitgangspunten).
In de zomermaanden is je spijsvertering op zijn zwakst. Dit komt doordat de poriën van je lichaam zich openen door de warmte en een groot gedeelte van de warmte in je lichaam zo zijn weg naar buiten vindt. Dat is waarom je op warme dagen vaak ook niet heel veel honger hebt en zeker geen trek in een lekkere warme pompoensoep.
Maar eerder verkoelende voeding nodig hebt. Begin hier aan het einde van de lente al meer. Dat voorkomt dat je pitta in de zomermaanden te hoog wordt. Gelukkig zijn er heel veel tips die je kunnen helpen om dit te voorkomen.
Voedingstips voor de zomer
- Eet in de zomer niet te heet. Wees voorzichtig met scherp en pittig eten.
- Zure voeding is niet goed in de zomer, laat aubergine, tomaten, paprika en citrusvruchten staan.
- Eet niet te veel olie, gebruik het met mate. Kokosolie is de beste olie in de zomer, omdat deze verkoelend werkt.
- Laat zuivel zoveel mogelijk staan.
- Alcohol en cafeïne zijn niet goed voor de zomer.
- In de zomer is het belangrijk om voldoende water te drinken. Doe dit bij voorkeur op kamertemperatuur en niet te koud.
- Gefermenteerd eten is in de zomer ook geen goed idee, denk hierbij aan azijn en yoghurt
- De smaken zoet, bitter en wrang zijn goed voor zomer.
- Eet geen brood, chips of gefrituurd eten.
- Licht en verkoelend eten is belangrijk in de zomer. Denk aan salades en gerechten met groentes.
- Drink muntthee, aloë vera sap of kokoswater. Deze drie dranken verkoelen. Neem geen hele koude dranken of dranken waarin je ijs toevoegt. Deze zijn niet goed voor je spijsvertering.
- Perziken, meloen, druiven en appels zijn goede fruitsoorten om in de zomer te eten.
- Groente asperges, broccoli en komkommers zijn echte zomergroentes
Leefstijltips voor de zomer
- Kies voor minder pittige sporten, als je sport, doe dit dan op een moment van de dag dat het nog koel is.
- Twists zijn goede yogahoudingen om de hitte uit het lijf af te voeren.
- Doe een dutje rond het middaguur op warme dagen.
- Zit niet te vaak in de felle zon en ga niet te vaak in de sauna. Ga je in de sauna kies dan een sauna met minder hete temperaturen.
- Zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag.
- Maak niet teveel afspraken op een dag, dat geldt voor zowel je werk als privé. Houd tijd voor jezelf. Gun jezelf dit.
- Probeer 2 uur voordat je gaat slapen je schermtijd te verminderen en een rustige avondroutine te hebben. Lees een (niet te spannend) boek, ga lekker in bad of doe yoga-nidra. Met een ontspannen geest slaap je een stuk beter.
- Ga slapen voor de pittatijd, deze gaat om 22.00 uur in. Daarna worden we weer actiever en krijgen we meer energie. Daarom is het belangrijk om voor de tijd in bed te liggen. De slaap tussen 22.00 – 02.00 uur wordt gezien als de belangrijkste periode van slaap. Omdat hier alle indrukken, ervaringen en emoties van die dag worden verwerkt, maar ook word je lichaam van afvalstoffen ontdaan en worden je hormonen weer in balans gebracht.
- Probeer elke dag 10 minuten te mediteren. Dat brengt de pittageest tot rust.
- Geef jezelf regelmatig een abhyanga massage. Gebruik hiervoor kokosolie, dit werkt verkoelend in de zomer.
- Koele douches en baden zijn goed in de zomer. Ga niet voor ijskoud.
- Neem een oogbadje. Als je pitta uit balans is, is het aan te raden om twee keer per week een oogbadje te nemen met rozenwater. Ga hiervoor lekker op bed liggen, drenk twee wattenschijfjes in water met wat rozenwater en leg deze op je ogen. Blijf 10 minuten liggen. Langer mag ook.
- Masseer voor het slapen gaan je voeten met kokosolie. Dit zorgt voor koele voeten.
Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.