Ayurvedische uitgangspunten

ayurvedische uitgangspunten

Vergelijk jezelf nooit met een ander

In ayurveda gaan we ervan uit dat ieder mens uniek is. Dus dat wat voor de ene persoon wel werkt, kan voor de ander juist problemen geven. Door te luisteren en te kijken naar de signalen van jouw lichaam kun je ontdekken wat goed is voor jou! En welke voeding en leefstijl het beste bij jou past. Dus geen standaard concrete oplossingen, maar je gaat echt op zoek naar dat wat bij jou past. Vergelijk jezelf daarom nooit met een ander, maar doe wat goed is voor jou!

Hoe je eet is belangrijk dan wat je eet

In de ayurveda zeggen we je bent niet wat je eet, maar wat je kan verteren. Als je spijsvertering niet goed werkt, kan je nog zoveel ‘gezonde’ dingen eten, maar blijf je uit balans. Want je spijsvertering zet die goede dingen niet om in de juiste voedings- en bouwstoffen voor jouw lichaam. Hier vind je tips voor een goede spijsvertering.

Hetzelfde + hetzelfde = nog meer van hetzelfde

Laat ik deze uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Bijvoorbeeld, jij hebt last hebt van droogte in je lichaam. Dat kan een droge huid zijn of je kan moeilijk naar het toilet. Als je dan droge voeding, bijvoorbeeld crackers, gedroogd fruit of rijstwafels, gaat eten, krijg je nog meer last van droogte in je lichaam.

Tegengestelden balanceren elkaar

Als je bij droogte in je lichaam juist iets tegengestelds gaat eten, bijvoorbeeld een theelepel ghee toevoegen aan je havermout of jezelf een oliemassage geven dan zorg je voor balans. In de ayurveda komen we in balans door iets tegengestelds te eten of toe te voegen aan onze leefstijl. Je krijgt meer balans als je met tegenstellingen aan de slag gaat. Dit geldt ook voor jouw gemoedstoestand. Bijvoorbeeld, je bent heel hyper in je hoofd en je gaat een hele fanatieke sportles doen, grote kans dat je je daarna nog onrustiger voelt in je hoofd. Een lange wandeling of een wat rustigere yogales is dan veel beter en brengt je eerder weer in balans.

Een mens kan maar 1 ding tegelijk verteren

De wereld van tegenwoordig is snel. Voor veel dingen is geen tijd meer. We doen veel dingen tegelijk. Terwijl het veel beter is voor je eigen gezondheid om juist wel de tijd te nemen. De mens is gemaakt om maar 1 ding te gelijk te doen. Dus niet lezen en eten, niet reizen en eten, niet tv kijken en appen op je telefoon of wandelen en bellen tegelijk. Je lichaam is namelijk niet in staat om beide dingen tegelijk te verteren. Met het gevolg een onbalans. Je agni verzwakt en er ontstaat ama. Zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom is het goed om er op te letten dat je maar één ding tegelijkertijd doet.

Je bent wat je verteert

Iedere dag komt er van alles je geest en je lichaam binnen. Dat wat je eet, wat je drinkt, maar ook wat je denkt, wat je voelt, wat je ziet, hoort en ruikt. Wanneer je lichamelijk en geestelijk de dingen goed verteert geeft je dit energie. Kan je iets niet goed verteren, dan geeft dit een onbalans in je lichaam en geest. En uiteindelijk spijsverteringsklachten, stress of andere klachten. We noemen dit ook wel ama.

Ama is voedsel dat niet verteerd is in je lichaam en dat je lichaam niet kan gebruiken, maar ook niet kan uitscheiden via zweet, urine of ontlasting. Wanneer je niet de juiste dingen eet of je spijsvertering niet goed werkt, dan kan dit ontstaan. Het gevolg is dat er een voedselsubstantie achterblijft in je darmen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen en gifstoffen moeilijk worden uitgescheiden.

Ama ontstaat niet alleen in je spijsverteringskanaal. Mentale indrukken kunnen ook onverteerbare resten geven. Je hebt dan last van geestelijke of emotionele ama. Alle indrukken die wij als mens op een dag binnen krijgen moeten ook worden verteerd. Wat je ziet op het journaal, het boek dat je leest, een lastig gesprek op je werk of andere gebeurtenissen. Maar ook onverwerkte emoties of herinnering kunnen ama geven. Sticky stuff is vaak taai en hardnekkig en veel lastiger om vanaf te komen dan de ama die is ontstaan door voeding. Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat je deze vorm van ama zeer serieus neemt. Door observatie en meditatie kun je bij jezelf leren herkennen of bepaalde gewoontes echt bij jouw horen/passen of dat deze vanuit ama zijn ontstaan. Het opnieuw doorvoelen van en stilstaan bij deze emoties kan helpen om stap voor stap deze los te laten.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *