1e hulp bij tinnitus

1e hulp bij tinnitus

Heb jij last gekregen van tinnitus. Of ken je misschien iemand die onlangs last heeft gekregen van een geluid in zijn of haar hoofd. De meeste mensen die dit overkomt, schrikken. Ik schrok in ieder geval wel. Inmiddels is de schrik verdwenen, maar ik weet hoe rot deze beginperiode kan zijn. In dit artikel geef ik je tips over wat je kan doen als jij net last hebt van oorsuizen.

Breng een bezoek aan je huisarts

Soms is zo’n geluid in je hoofd heel makkelijk weer weg te krijgen, bijvoorbeeld doordat je last heb van oorsmeer of dat je een avond naar te harde muziek hebt geluisterd. Maar houdt tinnitus langer dan 48 uur aan dan raad ik je toch aan om naar de huisarts te gaan omdat het wel eens iets meer kan zijn dan een tijdelijke piep.

Meestal verwijst de huisarts je door naar een KNO-arts. In het ziekenhuis krijg je een uitgebreid onderzoek, dat bestaat uit een vragenlijst, lichamelijk onderzoek en een gehoortest. Soms wordt een MRI-scan gemaakt om andere lichamelijke oorzaken uit te sluiten.

Laat de drie maanden grens los

Wanneer je gaat zoeken op het internet lees je als snel dat als je oorsuizen na 3 maanden niet over gaat, je last hebt van chronische tinnitus. Zelfs na drie maanden, kan je tinnitus echt minder worden of zelfs nog weg gaan.  Laat de tijd los en richt je op je proces en niet specifiek op je piep.

Zoek geen informatie op het internet

Toen ik last kreeg van tinnitus was het eerste wat ik deed, informatie opzoeken op internet. En daar werd ik niet blij van. Ik kreeg hier heel veel stress van. Je leest echt horrorverhalen online. Niet doen, leg de focus op je eigen proces en wat jij er aan kan doen.

Onderzoek waardoor je oorsuizen is ontstaan

In mijn beleving is oorsuizen een overprikkeling van je hersenen. En daar is echt wat aan te doen. Niet van de een op de andere dag. Je moet het wel tijd geven. Ga onderzoeken waardoor jou piep is ontstaan. Ik denk dat je een piep krijgt omdat je lijf je iets te vertellen heeft. Het is letterlijk een waarschuwingsteken. Ga je zelf vragen stellen, ben ik nog blij in mijn baan, in mijn relatie, zijn er dingen die mij niet blij maken. Wat zou jou nu echt gelukkig maken en denk hierbij in kansen niet in beperkingen.

Accepteer je piep

Tja, en dit is dan ook gelijk de lastigste stap. Maar hoe harder jij je tegen je piep verzet, hoe meer last je ook krijgt van je piep. Ik ben er van overtuigd dat tinnitus niet zomaar in je leven komt. Zoals je hierboven kan lezen, zie ik het als een waarschuwing. Symptoombestrijding heeft geen zin. Maar leg de focus op waarom je hersenen overprikkeld zijn. Dus probeer je piep te accepteren en laat het je helpen.

Stress

Stress, drukte, vermoeidheid, ziekte kunnen er allemaal voor zorgen dat je tinnitus erger wordt. Niet alleen wordt door stress je oorsuizen heftiger, ook kun je door de stress de piep minder verdragen. Mijn tip, maak een lijst met wat jouw stress geeft en maak een lijst waarvan juist niet. Waar word jij blij van en wat kost energie. Ga op zoek naar de balans. De hele dag leuke dingen doen, kan ook stress geven. Dus zoek uit wat voor jou goed is. En neem tussendoor ook voldoende rust voor jezelf. Geef je grenzen aan en zeg wat vaker nee.

Blijf de dingen doen die je graag doet

Toen ik net last kreeg van tinnitus ging ik niks meer doen, omdat ik van alles dacht dat het mijn hersenen en daarmee de piep zou overprikkelen. Het gevolg, ik zat alleen nog maar thuis. Niks aan, want er is zoveel te beleven in de wereld waar je blij van wordt. Dus blijf vooral de dingen doen die jij graag doet. Maar zorg goed voor jezelf. Wil jij naar een concert? Dat kan prima, maar zorg voor goede oortjes. Zoek afleiding en ontspanning.

Geef de piep minder aandacht

Van de hele dag naar je piep gaan zitten luisteren is niemand beter geworden. Want door je piep aandacht te geven, zal hij ook meer en harder aanwezig zijn. Dus zoek afleiding, en ga dingen doen waar je blij van wordt. Het zal in begin niet makkelijker zijn, maar het gaat je echt helpen die piep minder aanwezig te laten zijn.

Probeer een manier te vinden dat je goed kan slapen

Slaap is heel belangrijk bij tinnitus. Ik merk het gelijk als ik een nacht niet goed geslapen heb aan mijn tinnitus. Daarom is het belangrijk om te zorg voor een goed slaapritme. Nu zul je misschien denken, hoe ga ik in slaap vallen met dat geluid in mijn hoofd. Het kan. Ik heb het mezelf ook moeten aanleveren. Hiervoor gebruikte ik een bodyscan.

Maar ga op zoek naar een slaapritueel dat jou rust geeft. Probeer twee uur voordat je gaat slapen je schermtijd te verminderen en een rustige avondroutine te hebben. Lees een (niet te spannend) boek, ga lekker in bad of doe yoga-nidra. Met een ontspannen geest slaap je een stuk beter.

Losse spieren

Wanneer je last krijgt van oorsuizen is het belangrijk dat je iemand zoekt die je kan helpen om je spieren los te maken. Zoek een goede masseur of een fysiotherapeut die je hierbij kan helpen. Dit neemt je oorsuizen niet weg, maar kan zeker verlichting geven. Volg een yogales of doe yoga nidra. Beide kunnen je helpen om lekkerder in je vel te komen zitten, waardoor je beter voor jezelf kan zorgen en daarmee ook voor je piep.

Je hoeft het niet alleen te doen

Mijn zoektochten op het web, de Tinnitus Academie, mijn opleiding ayurveda en de boeken Tinnitus – er is iets tegen te doen en succesvol in balans hebben mij veel inzichten in mijn piep gegeven. Inzichten die ik graag met je wil delen, want wie weet hoor jij ook altijd een geluid of ken je iemand die hier last van heeft. Ik zal dus ook regelmatig een artikel delen over dit onderwerp. Mij heeft een traject bij de tinnitusacademie erg geholpen, maar ook het boek Tinnitus er is iets tegen te doen, biedt een 10 weeks stappenplan die je in je eigen tempo thuis kan doen. Maar heb je een vraag, wil je iets weten of kan ik je helpen om wat angst weg te nemen. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Want je staat er niet alleen voor!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *