Hyperventilatie

hyperventilatie

Adem in en adem uit. Het klinkt allemaal zo makkelijk. De meeste mensen denken er niet bij na hoe ze ademhalen, dat gaat vanzelf. Voor mensen met hyperventilatie is dit anders. Voor mij in ieder geval wel. Voor het eerste kwam ik met hyperventilatie in aanraking in 2010. Ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Hierbij had ik veel last hyperventilatie. Door rust en beter voor mezelf te kiezen, kwam ik er weer bovenop en daarmee verdween ook de hyperventilatie.

Maar als ik veel stress heb, krijg ik er toch weer last van. Bijvoorbeeld na het overlijden van mijn vader. Door de constante stress van zijn ziekteproces en alle zorgen rondom en na zijn overlijden, had ik chronische hyperventilatie ontwikkeld. Mijn ademhaling was zo verstoord geraakt dat ik constant te hoog en te vaak ademhaalde. Als je in rust bent, is 6 tot 8 keer ademhalen per minuut voldoende. Ik zat eerder op 20 keer per minuut.

Wil je weten hoe vaak jij adem haalt. Hier vind je een handig testje.

Chronische hyperventilatie

Ieder mens haalt anders adem en de een ademt ook vaker in dan de ander. Zolang je hier geen last van hebt, is dit geen probleem. Alleen in mijn geval had ik er wel last van. Ik was constant moe, had ik last van zere nek- en schouderspieren, hartoverslagen en een opgeblazen gevoel. Dus ik nam rust. Ik ging slow-yoga doen, mediteren, boeken lezen en lekker in bad. Maar door al die rust, werd ik nog onrustiger en kreeg ik er voor mijn gevoel nog veel meer last van. Op internet vond ik veel informatie die mij geholpen heeft om toch van mijn chronische hyperventilatie af te komen. Ik deel deze informatie graag met jullie.

Spierspanning
Bij hyperventilatie adem je te vaak en te hoog in. Dit kan zich uiten in incidentele aanvallen of in mijn geval een chronische variant. Doordat je te veel in je borstkas ademt, raken de spieren hier overbelast. Denk aan de spieren in je schouders, nek, kaak, middenrif, bovenrug en de borstkas zelf. Dit hele gebied zit aan elkaar vast. Daarnaast is het zo, dat als je langere tijd meer inademt dan je uitademt, je lichaam niet meer in balans is. Door dit overschot van adem verandert je Ph-waarde en hierdoor verzuurt je lichaam en dat merk je aan je spieren.

Onrust door rust

Zoals ik al eerder schreef, kreeg ik van rust nog meer onrust en kreeg ik eigenlijk alleen nog maar meer hyperventilatie. Als je rust neemt, ga je eigenlijk pas echt naar jezelf en je lichaam luisteren. Er is dan geen afleiding meer van de dingen om je heen en de klachten komen dan tevoorschijn. Helaas is er geen andere oplossing dan hier doorheen te gaan. Zolang je hoofd geen rust heeft, zullen de klachten ook niet verdwijnen. Dat is ook waarom veel mensen ’s nachts vaak de klachten ervaren van hyperventilatie. Heb je ’s nachts last dan komt dit door wat er overdag is gebeurd. Het is de reactie op de afgelopen dag. Dus zorg gedurende de dag voor genoeg rust en ontspanning.

Lage schouders
Een van de belangrijkste tips die ik gekregen heb, is dat de spanning van je spieren af moet. Pas dan kan je ademhaling weer verbeteren. Een fysiotherapeut of masseur kan hierbij zeker ondersteund zijn, maar door de corona was ik op mezelf aangewezen. Mijn belangrijkste tip is, zorg dat je schouders laag zijn. Ga maar eens opletten gedurende de dag hoe vaak je schouders opgetrokken zijn. In mijn geval echt vaak. Laat ze elke keer weer zakken. Zorg daarnaast dat je rechtop zit. Strek op vanuit je onderrug. Hierdoor zit je middenrif minder klem en krijgt je lichaam meer ruimte om weer vanuit de buik te ademen.

Tips voor oefeningen om je spieren weer los te maken

Er zijn allerlei oefeningen te vinden om je spieren weer los te maken. Ik deel er vijf met je die mij goed geholpen hebben. Bij alle oefeningen geldt, doe het voorzichtig en met beleid. Zorg er altijd voor dat je je spieren nooit overstrekt. Dan krijg je namelijk weer last van andere klachten. Doe alle oefeningen een paar keer per dag.

  • Draai je schouders 10 keer rustig naar achteren;
  • Strengel je handen achter je rug in elkaar en strek weg. Dit kun je ook naar voren en in de lucht doen. Maak ruimte;
  • Ga rechtop zitten en laat je kin naar je borst zakken, daarna je linkeroor naar je linkerschouder en dan je rechteroor naar je rechterschouder;
  • Zit rechtop en kijk van links naar recht en houd je lichaam recht;
  • Probeer te gapen, dit ontspant je kaakspieren, maar is ook goed voor je ademhaling.

Ademhalingsoefeningen tijdens hyperventilatie
Je kan ook ademhalingsoefeningen doen. Helaas bleken deze bij mij niet goed te werken. Ik kreeg alleen maar meer last van een verkeerde ademhaling. Nu ik weer in rust ben en geen last meer heb van hyperventilatie, doe ik weer regelmatig oefeningen en gaat het goed. Maar in mijn stressvolle periode werkte dit averechts. Observeer goed wat bij jou past en waar jij het meeste baat bij hebt.

Wandelen en hardlopen
Tot slot, wat mij echt geholpen heeft, is te gaan wandelen en later hardlopen. Hierdoor verdween heel snel mijn hyperventilatie. Maar ook dit zal voor iedereen anders zijn. Het belangrijkste is dat je minder stress krijgt in je leven. Soms gebeuren er dingen in je leven waar je niks aan kan doen, zoals het overlijden van mijn vader. Blijf goed bij jezelf en kijk wat jij nodig hebt om voldoende rust en tijd voor jezelf te nemen.

Hyperventilatie en ayurveda

Hyperventilatie is in de ayurveda een teken van een vata-onbalans. Er zijn een aantal simpele tips die jou kunnen helpen om weer meer in balans te komen. Probeer prikkels te vermijden, eet warm en probeer veel groenten te eten en drink geen koffie. Zorg daarnaast voor routine in je leven. Dus een ochtendritueel, avondritueel en een regelmatige leefstijl. Dus sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *