Meer in balans door een schone tong

meer in balans door een schone tong

Een van de eerste dingen die ik ben gaan doen, toen ik mij in ayurveda ging verdiepen, was het gebruiken van een tongschraper. Heel eenvoudig om te doen en het levert je echt grote winst op. Dit is echt de eerste tip die ik mensen zou aanraden als ze willen beginnen met ayurveda. De verzorging van je mond is een belangrijk onderdeel van het ayurvedisch ochtendritueel. De mond wordt in ayurveda gezien als de toegang tot je maagdarmkanaal. Dus is je mond gezond, dan zal jouw lichaam ook gezonder worden.

Gedurende de nacht gaat jouw lichaam zich herstellen. Dat wil zeggen dat je spijsverteringsstelsel doorwerkt en alle afvalstoffen verzamelt en tijdens de nacht naar buiten werkt. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je na het opstaan al deze afvalstoffen uit je lichaam verwijdert. Dat doe je onder andere door te plassen en te poepen. Maar in je mond verzamelen zich ook bacteriën. Wist je dat je ongeveer 20 miljard bacteriën in je mond kan hebben en dat 70% hiervan op je tong zitten?

Kijk maar eens in de spiegel als je ’s morgens wakker wordt. Grote kans dat je een wit laagje op je tong ziet zitten. In de ayurveda noemen we dit ama een ander woord is beslag. Ama is eigenlijk, onverteerbare voedselresten.

Het is belangrijk om deze afvalstoffen uit je mond te verwijderen. Als je dit niet doet, neemt je lichaam deze weer opnieuw op en dat kan tot veel klachten lijden. Spijsverteringsproblemen, hormonale klachten, een slechte adem en weinig energie zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

Voordelen tongschrapen

Tongschrapen heeft echt veel grote voordelen, namelijk:

  • Door het verwijderen van de afvalstoffen, voorkom je dat deze weer in je lichaam belanden en je immuunsysteem aantasten, uiteindelijke verbeter je dus je immuunsysteem.
  • Door het overtollige beslag van je tong te verwijderen, verbetert je smaak. Hierdoor kan je tong de verschillende smaken beter proeven.
  • Je spijsvertering begint in je mond, door je tong regelmatig te schrapen worden essentiële enzymen geprikkeld en die helpen weer bij een goede vertering van je eten.
  • Door het schrapen van je tong en het poetsen van je tanden wordt overtollig tankplak verwijderd, dit geeft een frisse adem en minder tandbederf.
  • Door het tongschrapen groeien de goede bacteriën in je mond. Hierdoor wordt je speeksel rijk aan stikstofmonoxide. En dat is gunstig omdat stikstofmonoxide de veroudering van je lichaam tegen gaat.

Tip: schraap nooit je tong met een gewone tandenborstel. Wat je dan doet is de bacteriën alleen maar verder door je mond verspreiden. Je poetst ze als het ware nog dieper je tong in.

Hoe schraap je je tong?

Het beste is om je tong direct na het opstaan te schrapen. Dus nog voordat je een glas kokend water gaat drinken. Wanneer je dit namelijk niet doet, drink je alle afvalstoffen weer op.

Pak de schraper aan de uiteinden vast. Het beste is om een koperen tongschraper te gebruiken. Plaats je duim aan de ene kant en de rest van je vingers aan de andere kant. Plaats het bovenste deel achterop je tong. Niet te ver, het is niet de bedoeling dat je gaat kokhalzen.

Haal de tongschraper van achteren naar voren. Doet dit in 1 lange strook, stevig maar niet te hard. Anders bestaat er de kans dat je de zenuwuiteinden van je smaakpapillen beschadigt. Herhaal dit een keer of 7. Spoel de schraper na elke haal schoon met heet water.

Poets daarna je tanden. Het is genoeg om 1 keer per dag je tong te schrapen.

Ik kocht mijn tongschaper hier, maar ze zijn op veel plekken te kopen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *