Ayurvedische massage

ayurvedische massage

Abhyanga is het insmeren van je huid met warme olie. Het is een ayurvedische massage die je bij jezelf kunt uitvoeren maar die je ook kan laten doen. Dat laatste raad ik zeker een keer aan. Zo fijn! Abhyanga betekent oliemassage. Dit doe je door je hele lichaam met warme olie in te smeren. Daarna laat je de olie intrekken. Het beste tijdstip is om dit in de ochtend te doen tijdens je ochtendritueel, maar lukt dit niet dan is de avond ook prima.

Waar is abhyanga goed voor?

De massage is erg ontspannend en vermindert stress, maar heeft daarnaast nog veel meer voordelen. De oliemassage is erg goed om de vata dosha in balans te brengen en te houden. Ruw, koud, droog en licht zijn een aantal van de eigenschappen van vata. Warme olie zorgt dat dit in balans gebracht wordt door zwaar, warm en glad te zijn. Tegengestelde eigenschappen zorgen namelijk voor balans. Maar ook zorgt de massage voor het stimuleren van je doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering, het versterkt je immuunsysteem, brengt het zenuwstelsel tot rust en zeker niet onbelangrijk: je krijgt er een gladdere en strakkere huid van.

Welke olie gebruik je?

Er bestaan heel veel verschillende oliën, die allemaal een andere werking hebben en goed zijn om bepaalde klachten te verminderen. Maar je kunt ook gebruik maken van een goede basisolie. Sesamolie is olie die voor elk type geschikt is. De olie is heel voedzaam en licht verwarmend. Mocht je huid geïrriteerd raken dan kan het zijn dat je teveel pitta in je hebt. Dan is het beter om een wat koelere olie te gebruiken, namelijk kokosolie. Andere oliën die je kunt gebruiken zijn amandelolie of olijfolie. Olijfolie is erg goed voor de pitta’s en olijfolie voor de vata’s. Voor kapha gebruik je mosterdolie. Let op dat je olie neemt die 100% biologisch is. De olie trekt namelijk diep je huid in en je wilt geen troep in je lichaam hebben. Smeer niet op je huid wat je ook zelf nooit zou eten.

Wanneer oliemassage?

Doe nooit abhyanga in de eerste drie dagen van je menstruatie, als je koorts hebt, of in de eerste maanden van je zwangerschap. Voor vata is het goed om iedere dag een oliemassage te doen, pitta hoeft het zeker niet elke dag en de kapha heeft minder olie nodig en daar mag de massage wat steviger zijn. Je kan voor de kapha de oliemassage ook afwisselen met het droog borstelen van je huid.

Hoe doe je de oliemassage?

 1. Je begint met het opwarmen van de olie. Dit kun je au bain-marie doen in een steelpannetje. Gebruik hiervoor een oliekannetje of een vuurvast schaaltje. 40 graden is de beste temperatuur voor de olie. Net iets warmer dan je eigen huid.
 2. We beginnen bovenaan je lichaam met je hoofd. Dit hoef je niet elke dag te doen. Twee keer per week is al voldoende. Doe je dit in de ochtend dan kun je daarna je haar uitwassen, doe je het ritueel in de avond dan kun je een handdoek om je hoofd wikkelen om het zo een tijdje te laten zitten. Giet de olie op je hoofd en masseer met je vingertoppen je schedel goed.
 3. Daarna masseren we het gezicht met de olie. Wees voorzichtig zodat er geen olie in je ogen komt. Vergeet je oren niet om mee te nemen en ook het gebied achter je oren. Hier zitten veel marmapunten (drukpunten).
 4. Masseer vervolgens je hals, nek, schouders en armen. Masseer altijd in de richting van je handen en neem je ellebogen even extra mee. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar die van mij zijn af en toe ruw. Masseer daarna ook je handen en je vingers.
 5. Dan gaan we verder met de buik en de borst. Masseer de borst van binnen naar buiten toe, doe dit voorzichtig, wat voor jou prettig is. Voor de buik kun je beide handen gebruiken, maak cirkels om de navel heen altijd met de klok mee. Dit zorgt voor een betere spijsvertering.
 6. Breng de olie aan op je flanken en je onderrug, zet beide handen op het midden van je rug en masseer naar beneden toe, naar je billen.
 7. Masseer je billen stevig en neem ook je heupen mee.
 8. Breng olie aan op je bovenbeen en zet je beide handen onder elkaar neer (met de vingers horizontaal) en strijk met handen vanaf de bovenkant van je been naar beneden toe, draai je handen in een zachte, cirkelende beweging om je knieën en ga dan via de achterkant naar boven. Je kunt dit een aantal keren doen.
 9. Dit doe je ook voor je onderbenen.
 10. Masseer je enkels met zachte bewegingen, je kan cirkeltjes maken.
 11. Tot slot je voeten. Op je voeten zitten heel veel reflexpunten, dus geef ze wat extra aandacht.

Je lichaam is nu helemaal in de olie. Het is goed om de olie een poosje te laten intrekken. Doe sokken aan je voeten om niet uit te glijden en doe eventueel een oude badjas aan om te voorkomen dat er straks olie op je mooie bank zit. Neem daarna een warme douche of ga in bad. Door de warmte trekt de olie nog dieper in je huid/lichaam. Olie die over is, spoelt vanzelf weg. Als er teveel olie achterblijft op je huid, kun je de volgende keer ook minder olie gebruiken. Lukt dit je niet elke dag, geen stress! Maak er dan een ritueel van dat je doet op de momenten dat jou het uitkomt.

Tip: raakt je doucheputje verstopt door de olie, giet dan wat kokend water met soda, dit helpt om de olie door te laten spoelen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *