Wat is tinnitus?

wat is tinnitus

Iedereen hoort wel eens een piep in zijn hoofd. Maar vaak gaat deze naar een paar seconden weer weg. Maar dat is niet voor iedereen zo.

Tinnitus, ook wel oorsuizen, breinsuizen of een piep genoemd is een vervelend geluid in je hoofd dat niemand anders hoort dan jijzelf. Wist je dat ruim 17% van de Nederlandse bevolking er last van heeft? Zowel jonge als oude mensen. Het geluid dat je hoort kan klinken als een piep, een brom, een sis, een fluit, een rinkel. En er zijn vast nog tal van andere geluiden die mensen horen. Soms hoor je ook een combinatie van geluiden.

Wat, waar en hoe?

Je kunt het horen op allerlei plekken in je hoofd. Waar de een het hoort in één oor, hoort de ander het in beide oren of juist weer in het achterhoofd. Ook de hoogte en de sterkte van het geluid dat je hoort kan sterk verschillend zijn. Waar het bij de een op de achtergrond klink, hoort een ander het boven alle andere geluiden uit. Sommige mensen horen de geluiden constant, anderen hebben er af en toe last van.

Acute tinnitus

Soms is zo’n geluid in je hoofd heel makkelijk weer weg te krijgen, bijvoorbeeld doordat je last heb van oorsmeer, bij nekklachten of dat je een avond naar te harde muziek hebt geluisterd. Maar houdt tinnitus langer dan 48 uur aan dan raad ik je toch aan om naar de huisarts te gaan omdat het wel eens iets meer kan zijn dan een tijdelijke piep.

Fantoomgeluid

Er bestaan verschillende visies op het ontstaan van oorsuizen. Er bestaat een theorie dat tinnitus een geluid is dat je hersenen produceren doordat je kapotte trilharen hebt. De geluiden die je hoort worden dan fantoomgeluiden genoemd. Omdat niemand anders ze hoort dan jijzelf. Ouderdom en geluidsoverlast zouden hier de hoofdoorzaken van zijn. Bij mij is dit niet het geval. Ik heb dit laten testen en met mijn trilharen is niks mis. Daarnaast zijn er tegenwoordig echt heel veel mensen met tinnitus die jong zijn en die geen gehoorproblemen hebben.

Hersenen in de waakstand

Ik deel de visie van Sandra Posthumus en de Tinnitus Academie. Bij de Tinnitus Academie spreken ze over breinsuizen. Dat ik trouwens een veel vriendelijker woord vindt. Door overbelasting van je hersenen raakt je brein overprikkeld met als gevolg dat deze constant aan staat. Zeg maar in de waakstand. Dit komt bijvoorbeeld door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit je verleden en dingen en mensen die niet bij je passen. Daardoor sta je constant aan en kan je hoofd niet meer ontladen. Vooral bij hoog gevoelige mensen komt dit vaker voor.

Overbelasting

Ons brein bestaat uit miljarden synapsen die verantwoordelijk zijn voor de informatieoverdracht (impulsoverdracht). Ook geluid wordt door middel van deze synapsen overgedragen. Dit zijn een soort kleine koppelingen tussen uitlopers van zenuwcellen, waardoor een impuls (geluid, pijn of emotie) wordt overgedragen zodat je kan horen, pijn of emoties kan voelen. Door overbelasting van de hersenen kan je brein overprikkeld raken, met als gevolg dat je brein en dus de synapsen continu ‘aan staan’. Dit kan bijvoorbeeld komen door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit het verleden, je werk of relaties. Wanneer hierdoor de signalen continu worden overgedragen blijft de impulsoverdracht dus ook in stand. Bij tinnitus blijft het geluid daarom hoorbaar voor jou als persoon. Er is geen geluid vanuit de omgeving waarneembaar, maar je hoort zelf wel de geluiden.

Oorsuizen is een symptoom

Tinnitus is dus geen ziekte, maar een symptoom. Gehoorverlies of stress zijn twee van deze oorzaken. Tinnitus kan ontstaan na een trauma, bijvoorbeeld een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Stress, drukte, vermoeidheid, ziekte kunnen er allemaal voor zorgen dat je tinnitus erger wordt. Niet alleen wordt door stress je oorsuizen heftiger, ook kun je door stress de piep minder verdragen. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen, waar het soms lastig is om uit te komen.

Schiet niet in de stress

Oorsuizen verloopt bij iedereen weer anders. Dit is niet te voorspellen. Soms gaat het gewoon weg. Bij anderen kan het ongemak van tinnitus na verloop van tijd afnemen doordat het brein leert het geluid weg te filteren en je het bijna niet meer hoort. Zo heb ik jaren in een straat gewoond waar een tram doorheen reed, de eerste weken werd ik er gek van. Na een paar maanden hoorde ik het geluid niet meer. Zo gaat het ook met je brein. Soms lukt het mensen niet om te wennen aan hun geluiden. Maar er bestaan ook verhalen van mensen bij wie het na 40 jaar weer weg is gegaan. Mijn advies, schiet niet gelijk in de stress. Ik heb een artikel geschreven over 1e hulp bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoop dat ik je daar wat mee gerust kan stellen.

Ik help jou graag!
Mijn zoektochten op het web, de Tinnitus Academie, mijn opleiding ayurveda en de boeken Tinnitus – er is iets tegen te doen en succesvol in balans hebben mij veel inzichten in mijn piep gegeven. Inzichten die ik graag met je wil delen, want wie weet hoor jij ook altijd een geluid of ken je iemand die hier last van heeft. Ik zal dus ook regelmatig een artikel delen over dit onderwerp. Maar heb je een vraag, wil je iets weten of kan ik je helpen om wat angst weg te nemen. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Want je staat er niet alleen voor!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *