Als het misschien nooit meer stil wordt

kristel klomp

Stel je eens voor, een constante piep, brom, zoem, fluittoon of ander geluid in je hoofd. Dag en nacht. Het leek mij verschrikkelijk. Helaas heb ik er sinds augustus 2021 zelf ook last van. Ze noemen het oorsuizen, tinnitus of breinsuizen. En ik ben niet de enige, meer dan 2 miljoen mensen ervaren geluiden in hun hoofd. Sommige mensen horen het daadwerkelijk bij hun oren, andere meer in hun hoofd. De geluiden kunnen wisselen in sterkte. 

Het gezoem werd een piep

Het was eind juli 2021 toen ik voor het eerst een zacht gezoem hoorde bij het naar bed gaan. Ik besteedde hier geen aandacht aan. We waren op vakantie in de bergen en ik dacht dat dit kwam door het hoogteverschil. Ook heb ik nog gedacht dat dit door mijn vaccinatie kwam van een paar weken eerder. Het zou wel weer weggaan. Maar het ging niet weg, het gezoem bleef, maar zo zacht dat ik hier eigenlijk geen last van had. Het verdween naar de achtergrond en was er niet meer. Tot die bewuste dinsdag in augustus. Ik zat in de tuin met een kopje thee en van het een op andere moment werd de zoom een piep. En niet zo zachtjes ook. Ik wilde niet in paniek raken en had nog hoop dat het de volgende dag weer weg zou zijn.

Geen tijd te verliezen
Maar nee, de volgende dag was het niet weg en tot op de dag van vandaag is het niet meer stil geweest in mijn hoofd. De weken die volgden waren angstig. Ik was constant in paniek, wat als dit nooit meer weggaat? De huisarts en KNO arts konden niks vinden. Mijn gehoor is prima. Maar wat nu? De piep moet weg, is het enige dat ik kan denken. Ik ga op zoek naar mensen die mij kunnen helpen. Op internet had ik gelezen dat als de piep er na drie maanden nog is, deze chronisch is. Dus geen tijd te verliezen, denk ik.

Wat als het nu nooit meer stil wordt

Ik bezoek de osteopaat, de acupuncturist, chiropractor, de body stress release therapeut, maar niks helpt echt. Verstijfd ligt ik op mijn yogamat om te ontspannen. Ik spreek met niemand meer af, ben ziek gemeld op mijn werk, kijk geen Netflix meer, want rust is wat ik nodig heb, denk ik. Maar niks helpt. Het wordt van kwaad toch erger. Ook zoek ik op het internet, maar ook daar vind ik eigenlijk weinig informatie en dat wat ik vind, maakt me alleen maar angstiger. De arboarts en de huisarts zeggen allemaal je moet accepteren dat dit is wat het is. Maar als ik vraag hoe, heeft niemand antwoord. Het voelt als een eenzame strijd. En ik vraag me af hoe ik dit ga volhouden.

Overactieve bovenkamer
We besluiten een paar dagen op vakantie te gaan met ons gezin. En het lijkt of het iets beter gaat. Het geluid blijft net zo hard, maar ik voel me iets sterker en tijdens een spelletje vergeet ik zelfs het geluid. Ook helpt de yoga en meditatie die ik in de ochtend doe. Soms is het geluid heel even wat zachter. Terug in Nederland blijft het me bezighouden. Door de vakantie ben ik er van overtuigd dat mijn tinnitus is ontstaan door mijn overactieve bovenkamer. Stress, te hard werken, niet op de juiste werkplek zitten en het nodige meegemaakt te hebben in mijn leven verklaren deze bovenkamer.

Tinnitusacademie
Bij toeval kom ik op LinkedIn de Tinnitus Academie tegen. En voor het eerst sinds ik de piep heb, voel ik me niet meer alleen, maar denk ik mensen gevonden te hebben die mij verder kunnen helpen. De volgende dag stuur ik ze een mailtje en al diezelfde week heb ik een afspraak met een van hun psychologen en valt voor mij alles op zijn plek. Na onze afspraak kan ik alleen maar huilen. Alles lijkt eruit te komen.

Breinsuizen

Bij de Tinnitus Academie wordt niet alleen over tinnitus gesproken, maar ook over breinsuizen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat er sprake is van breinsuizen in plaats van oorsuizen. Door overbelasting van je hersenen raakt je brein overprikkeld met als gevolg dat deze constant aan staat. Zeg maar in de waakstand. Dit komt bijvoorbeeld door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit je verleden en dingen en mensen die niet bij je passen. Daardoor sta je constant aan en kan je hoofd niet meer ontladen. Vooral bij hoog gevoelige mensen komt dit vaker voor.

Overbelasting
Ons brein bestaat uit miljarden synapsen die verantwoordelijk zijn voor de informatieoverdracht (impulsoverdracht). Ook geluid wordt door middel van deze synapsen overgedragen. Dit zijn een soort kleine koppelingen tussen uitlopers van zenuwcellen, waardoor een impuls (geluid, pijn of emotie) wordt overgedragen zodat je kan horen, pijn of emoties kan voelen. Door overbelasting van de hersenen kan je brein overprikkeld raken, met als gevolg dat je brein en dus de synapsen continu ‘aan staan’. Dit kan bijvoorbeeld komen door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit het verleden, je werk of relaties. Wanneer hierdoor de signalen continu worden overgedragen blijft de impulsoverdracht dus ook in stand. Bij tinnitus blijft het geluid daarom hoorbaar voor jou als persoon. Er is geen geluid vanuit de omgeving waarneembaar, maar je hoort zelf wel de geluiden.

Herprogrammering
Het goede nieuws is, dat hier wat aan te doen is. Onze hersenen zijn namelijk neuroplastisch. Dit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen, herstructureren en te vernieuwen. De hersenen zijn zichzelf continu aan het ‘verbouwen’. Deze ‘verbouwingsperikelen’ kunnen in negatieve zin tinnitus als symptoom hebben, maar wanneer de synapsen andere impulsen krijgen, kunnen zij ‘ontkoppelen’, waardoor we kunnen herstellen na een letsel, aandoening of klachten zoals tinnitus. Hierdoor zal er dus minder of geen sprake meer zijn van tinnitus.

Signaal
Tinnitus kan een waardevol signaal zijn van je lichaam om aan te geven dat het tijd is voor het bewandelen van andere wegen. Het gaat om het bewust worden van je on(der)bewuste gedachten, patronen en gedrag. Dus in plaats van de piep weg te willen, moet de mindset worden om te gaan luisteren naar de piep. Doe je wat goed is voor jou, dan is het uiteindelijk ook goed voor je piep.

Tinnitus is dus geen ziekte, maar een symptoom. Gehoorverlies of stress zijn twee van deze oorzaken. Tinnitus kan ontstaan na een trauma, bijvoorbeeld een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Stress, drukte, vermoeidheid, ziekte kunnen er allemaal voor zorgen dat je tinnitus erger wordt. Niet alleen wordt door stress je oorsuizen heftiger, ook kun je door stress de piep minder verdragen. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen, waar het soms lastig is om uit te komen.

Wat is goed voor mij

Ik kan er nog pagina’s over volschrijven, maar mocht je hier een goed gevoel bij hebben en last hebben van een piep, dan kan ik je alleen maar aanraden om contact met de academie op te nemen om te kijken of ze iets voor jou kunnen betekenen. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor een informatieavond of een persoonlijk intakegesprek. Mij heeft het erg geholpen.

Ik kon gelukkig vrij snel terecht en ben vier dagen intern geweest. Erg intensief, maar zo waardevol. Ik heb mezelf nog beter leren kennen en weet nu waar ik aan kan werken. Ik heb een schrift vol met inzichten en tips voor mezelf opgehaald en wat ook waardevol is, zijn de gesprekken met andere deelnemers aan het traject. Omdat je allemaal in hetzelfde schuitje zit, voelt het erg veilig en ben je niet meer alleen met je piep.  

Mijn piep is er nog steeds, maar vaak vergeet ik hem, ik ben er niet meer bang voor, soms is de piep een zacht gesis. Ik heb nog steeds hoop dat het in de toekomst nog zachter gaat worden. Want ik weet nu waar het aan ligt en waar ik aan kan werken. En het klopt, hoe harder je vecht tegen je piep, hoe harder de piep is. Hoe meer je hem accepteert hoe minder aanwezig hij zal zijn.

Ik help jou graag!
Mijn zoektochten op het web, de Tinnitus Academie, mijn opleiding ayurveda en de boeken Tinnitus – er is iets tegen te doen en succesvol in balans hebben mij veel inzichten in mijn piep gegeven. Inzichten die ik graag met je wil delen, want wie weet hoor jij ook altijd een geluid of ken je iemand die hier last van heeft. Ik zal dus ook regelmatig een artikel delen over dit onderwerp. Maar heb je een vraag, wil je iets weten of kan ik je helpen om wat angst weg te nemen. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Want je staat er niet alleen voor!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *