Voedingstips bij oorsuizen

voedingstips oorsuizen

Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd of breinsuizen is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Ik weet waar ik over praat, want ik heb er zelf last van. Voeding of een tekort aan vitamines kunnen oorsuizen verergeren. Voeding heeft namelijk een grote invloed op alles wat er in je lichaam gebeurt. Ik geef je graag wat voedingstips die jou kunnen helpen om de symptomen wat te verlichten.

Overprikkeling van de hersenen

Wanneer je last hebt van oorsuizen zijn je hersenen overprikkeld. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Maar los van de oorzaak is het belangrijk dat je filtersysteem in je hoofd fit houdt. Daar bedoelen we mee dat alle prikkels die binnenkomen op de juiste manier gefilterd kunnen worden. Door een tekort aan vitamine B6 kan de neurtransmitter GABA uit balans raken. GABA is een lichaamseigen stof dat je helpt bij het vinden van rust en het omgaan met stress. Het heeft een kalmerende werking op onze hersenen en zorgt ervoor dat als we teveel prikkels binnenkrijgen, de overactieve zenuwcellen gekalmeerd worden om zo weer meer rust in je hoofd te krijgen. Met voldoende GABA in je systeem kunnen we er dus voor zorgen dat je de binnengekomen prikkels remt.

Voeding die de geest kalmeert

Dit kan je doen door bepaalde voeding te eten, maar je lichaam kan het ook zelf aanmaken. In groene (blad) groenten, tuinbonen, uien, tomaten, eieren, verse noten en zaden zit van nature GABA. Maar met alleen het eten van deze voedingsmiddelen ben je er niet. Het is ook belangrijk om de opname van GABA te stimuleren. Daarvoor is het belangrijk dat je voldoende magnesium, vitamine B12 en D, eiwitten en vezels eet.

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Naast goede voeding is het belangrijk dat je zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Als deze namelijk schommelt, moet je lichaam veel moeite doen om deze in balans te brengen. Dat zorgt voor stress in je lichaam en stress verergert je oorsuizen. Zorg er dus voor dat je weinig suiker eet en dat je voeding eet die weinig snelle suikers bevatten. Wit brood, witte pasta, kant-en-klaar-producten, frisdranken, koekjes en snoepjes zijn hier voorbeelden van.

Eet dit als je last van oorsuizen hebt

Als je onderstaande producten regelmatig eet, stimuleer je de aanmaak van GABA.

 • Eiwitten uit vis, kip, kalkoen, eieren, linzen, bonen, erwten,
 • Pitten (pijnboom- en pompoenpitten) en noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, cashewnoten, pranoten) – eet nooit teveel noten
 • Vetten, zoals ghee, kokokolie of olijfolie
 • Zilvervliesrijst, quinoa en gierst
 • Bananen, bramen, frambozen, granaatappel, mango en vijgen
 • Asperges, bloemkool, boerenkool, en alle andere soorten kool, bieten, paprika, prei, pompoen, koolraap, postelein, spruiten, rucola, ui, knoflook, alfalfa en zeekraal.
 • Zorg dat je voldoende drinkt

Voedingsmiddelen je die beter kan laten staan

Er is een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kan eten of drinken als je last hebt van oorsuizen. Hiervan is bewezen dat ze jouw oorsuizen verergeren.

 • Geraffineerde suikers
 • Alcohol
 • Koffie en zwarte thee
 • Kant-en-klare voeding
 • Linolzuur (zit bijvoorbeeld in zonnebloemolie en maisolie)
 • Tyraminehoudende voeding beperken: bijvoorbeeld chocolade, gefermenteerde sojaproducten, gerijpte kaassoorten, zuurkool, gist- en sojaproducten, vleeswaren en rode wijn
 • E621 – ook wel ve-tsin genoemd. Dit zit bijvoorbeeld in sojasaus en kroepoek
 • Biogene amine salicylzuur – dit zuur zit bijvoorbeeld in aspirine, pinda’s en alcohol. Ook in sommige fruitsoorten (met name bessen) en groenten zit salicylzuur, maar hier gaat het om een natuurlijke bronnen van salicylzuur. Dat wil zeggen dat je gewoon groente en fruit kan nemen, maar dat het goed is om dit met mate te doen.

Oorsuizen = Vata-onbalans

In de ayurveda is oorsuizen het gevolg van een vata-onbalans. Aan een vata-onbalans is veel te doen, hierover lees je in dit artikel. Zowel op het gebied van voeding als van leefstijl. Dat wil niet zeggen dat als je weer in balans bent dat je piep verdwenen is. Oorsuizen is namelijk een klacht die diep in je lichaam zit. Maar dat wil niet zeggen dat er niks aan te doen is, je kunt zeker de symptomen verlichten. Maar je moet er niet vanuit gaan dat alleen goede voeding je gaat helpen om van je tinnitus af te komen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *