De ayurvedische woordenlijst

boeken

Heb je soms wat moeite met al die ayurvedische woorden? Ik heb ze hier voor je verzameld en geprobeerd het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Abhyanga
Abhyanga is het insmeren van je huid met warme olie. Het is een ayurvedische massage die je bij jezelf kunt uitvoeren maar die je ook kan laten doen. Abhyanga betekent oliemassage. Dit doe je door je hele lichaam met warme olie in te smeren. Daarna laat je de olie intrekken. Het beste tijdstip is om dit in de ochtend te doen tijdens je ochtendritueel, maar lukt dit niet dan is de avond ook prima.

Agni
Agni betekent letterlijk vuur en staat voor je vertering. We zeggen dus ook wel je spijsverteringsvuur. Dit is belangrijk om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Zolang je agni goed werkt, blijven je dosha’s namelijk in balans en word je niet ziek. Wanneer agni niet goed werkt of overmatig werkt kun je ama krijgen. Ama en agni hangen dus samen en kunnen alle drie de dosha’s uit balans brengen.

Agnibooster
Er is een hele simpele tip waarmee jij je agni kunt stimuleren, namelijk met een agnibooster. Hiermee zet je jouw spijsvertering aan. Dat kun je ook letterlijk voelen door de warmte in je lichaam en dat trek krijgt. Een teken dat jouw spijsverteringsvuur aan staat. Het beste is om dit te doen voor je avondmaaltijd, zodat je je diner goed kan verteren. Neem de agnibooster een half uur voordat je gaat eten. (het recept vind je hier)

Ama
Ama is voedsel dat niet verteerd is in je lichaam en dat je lichaam niet kan gebruiken, maar ook niet kan uitscheiden via zweet, urine of ontlasting. Wanneer je niet de juiste dingen eet of je spijsvertering niet goed werkt, dan kan dit ontstaan. Het gevolg is dat er een voedselsubstantie achterblijft in je darmen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen en gifstoffen moeilijk worden uitgescheiden.

Ayurveda
Ayurveda is een Indiase geneeswijze die jou helpt om gezond te blijven of om weer gezond te worden. In de ayurveda gaan we ervan uit dat ieder mens uniek is. Dus dat wat voor de ene persoon wel werkt, kan voor de ander juist problemen geven. Wanneer je lichaam en geest niet met elkaar in balans zijn, kan dit bepaalde klachten of problemen geven. Ayurveda kan jou helpen om deze weer in balans te brengen.

Constitutie
Je constitutie is eigenlijk je blauwdruk, jouw combinatie van de dosha’s

Dosha
We zijn allemaal opgebouwd uit een samenstelling van drie verschillende dosha’s. Een dosha kan je zien als een bepaald body-mind type. Vata, pitta en kapha noemen we deze dosha’s. Voor iedereen ligt de verhouding van de dosha’s anders en dat is ook wat jouw uniek maakt. Welke dosha of dosha’s bij jou het meest aanwezig zijn, bepaalt wat voor type je bent.

Golden Milk
In de ayurveda is golden milk een traditioneel warme drank uit India. Het wordt ook wel kurkumamelk genoemd. Het kan ingezet worden voor veel verschillende redenen, maar wil je lekker in slaap vallen dan is een beker van deze melk zeker aan te raden. Golden milk zorgt voor ontspanning en is kalmerend en genezend voor het lichaam. Het zorgt namelijk voor een beter immuunsysteem, helpt tegen ontstekingen, zorgt voor sterkere botten, bevorderd je spijsvertering, is goed voor je geheugen en vermindert de kans op infecties.

Kapha
Kapha is een van de drie dosha’s. Kapha bestaat uit de elementen aarde en water. De combinatie staat voor de structuur van het lichaam en houdt als het ware de cellen bij elkaar. Kapha levert het water voor alle lichaamsdelen en systemen. Het smeert gewrichten, hydrateert de huid en behoudt immuniteit. Deze elementen zijn eigenlijk de bouwstenen van je lichaam. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor kapha zijn dit onder andere: zwaar, koud, traag, zacht, stabiel en slijmerig. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: Zwaar is een kenmerk van kapha. Kapha-personen zijn vaak mensen die stevig gebouwd zijn en het moeilijk vinden om op gewicht te blijven. Maar zwaar staat ook voor kalm, betrouwbaar, rustig en zorgzaam.

Kitchari
Kitchari is een van de bekendste voedingsgerechten in de ayurveda. Het is niet alleen lekker, maar is ook bedoeld om je spijsvertering te ontlasten. Het is namelijk makkelijk te verteren, erg voedzaam en de mungbonen/dal zorgen ervoor dat je afvalstoffen afvoert. Kitchari bestaat voornamelijk uit mungbonen/mungdal en basmatirijst. Alle kruiden die je toevoegt, stimuleren de spijsvertering nog extra.

KKV thee
KKV (Komijn, Koriander en Venkel) zijn specerijen die alle drie een gezonde werking hebben op je spijsverteringsorganen. Ze voeren een teveel aan hitte af, herstellen je vochtbalans, verminderen gasvorming en kalmeren je ingewanden. Ook helpt deze tegen opvliegers en hormonale onbalans. KKV thee is voor alle drie de dosha’s goed om te drinken. Voor de kapha kan je nog wat gember toevoegen.

Nasya
Een van de dingen die je kan doen om in balans te blijven is het gebruik van neusolie. Dit noemen we ook wel nasya. Nasya wil zeggen dat je via je neus iets inbrengt. Dit kan neusolie zijn, maar ook sesamolie, ghee of een poeder.  Meestal wordt er olie gebruikt. Dit helpt om je holten te reinigen, maar is ook goed voor geestelijke helderheid. De neus is namelijk de toegang tot je hersenen. En neusdruppels zijn goed voor je prana en stimuleert je bewustzijn.

Oil pulling (gandusha)
Je mond spoelen met een plantaardige olie, dit is wat oil pulling eigenlijk is. In de ayurveda wordt dit al eeuwenlang gedaan. Het heet gandusha. Gedurende 15 minuten spoel je olie door je mond.

Pitta
Pitta is een van de drie dosha’s. Pitta bestaat uit de elementen vuur en water. Vertering, opname en verwerking van voedsel (spijsvertering), je lichaamstemperatuur, je smaak, eetlust en of dorst zijn hier voorbeelden van. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor pitta zijn dit onder andere: scherp, heet, licht, regelmaat, vloeibaar, doordringend en verspreiding. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: scherp is een kenmerk van vata. Pitta-personen zijn vaak mensen die zich goed kunnen concentreren en een goed intellect hebben. Ze hebben soms een scherpe kaaklijn of en spitse kin.

Prakruti
Vanaf het moment dat je geboren wordt, liggen de verhouding van de elementen vast. We noemen dit je prakruti, dit is zeg maar je DNA. We noemen dit ook wel je aangeboren of geboorteconstitutie. Je mentale en fysieke gestel. Dit bepaalt onder andere hoe je eruit ziet, hoe je reageert op stress, hoe je reageert op voedingsmiddelen, op het weer en alles dat je tegenkomt in je dagelijks leven. Je prakruti ligt voor je hele leven vast en verandert niet. Dit is eigenlijk je natuurlijke staat van zijn. Aan je Prakruti kun je niets doen, deze is aangeboren.

Vata
Vata is een van de drie dosha’s. Vata bestaat uit de elementen lucht en ruimte. De lucht staat voor de beweging in je lichaam en geest en ether voor de ruimte. Een voorbeeld is je ademhaling. Alle dosha’s hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Voor vata zijn dit onder andere: droog, licht, koud, ruw, bewegelijk en onregelmatig. Deze eigenschappen kun je zowel op lichamelijk als geestelijk niveau terugzien. Een voorbeeld: licht is een kenmerk van vata. Deze personen zijn vaak mensen die slank gebouwd zijn en moeite hebben om op gewicht te blijven. Maar licht staat ook voor een opgewekt karakter en goed met veranderingen om kunnen gaan.

Vikruti
Maar in de loop van je leven, komt er van alles op je pad. Vanuit je omgeving, een leefstijl die niet bij je past, stress of verkeerd eten. Maar ook de invloeden van de seizoenen, de tijd van de dag, de plek waar je woont of wat je meemaakt in je leven. Dan kan het zijn dat je uit balans raakt. Dit noemen we vikruti. Je vikruti laat je huidige onbalans zien in lichaam en geest. Je vikruti is niet aangeboren, maar wordt eigenlijk gevormd door de levensstijl en het eten van voeding dat niet bij je geboorteconstitutie past. Je vikruti is je onbalans.

Note: deze lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe woorden. Heb je een toevoeging, laat het weten op: info@mijnthuisgevoel.nl.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *