Kopje zelfgemaakte thee

kopje zelfgemaakte thee

Ik ben een groot liefhebber van thee. Je kan gerust zeggen dat het mijn lievelingsdrank is. Ik drink het echt elke dag en overal. Zelfs ’s nachts als ik niet kan slapen, zet ik even een kop thee. Ik word er rustig van. Ik probeer er bewust de tijd voor te nemen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Maar theedrinken is voor mij speciaal. Het fijne is, je hebt zoveel verschillende soorten.

Kruidenthee

Het assortiment aan thee is overweldigend. Vaak kan ik ook niet kiezen omdat de keuze te groot is. Het liefst drink ik kruidenthee. Dat kan je doen met gedroogde of verse kruiden en specerijen. Ik haal ze meestal bij de Turkse supermarkt. Voor een goede thee is het belangrijk om het water goed aan de kook te brengen. Laat het water dan even afkoelen. 90 graden is namelijk de beste temperatuur voor verse kruidenthee. Giet het water in een glas, beker, kopje of theepot. Voeg dan de ingrediënten toe en laat het zeker vijf minuten trekken. Hoe sterker jij je thee wilt drinken, hoe langer je het laat staan. De hoeveelheid van de ingrediënten bepaal je zelf. Het is soms ook een beetje uitproberen, wat je lekker vindt.

In sommige gevallen kan je het beste de kruiden of specerijen meekoken. Bijvoorbeeld bij de KKV thee.

Gemberthee

Gemberthee is wel een van mijn favoriete thee. Deze thee is eigenlijk goed voor elke dosha, behalve als je iets te veel pitta bent. Gember heeft een verwarmend effect, geeft je spijsvertering een boost, helpt tegen ontstekingen en bacteriën. Daarom wordt het veel in de winter gedronken. Ik drink het liefst thee met gember en sinaasappel. Sinaasappel bevat vitamine C. De vitamine die je energie geeft en daarnaast ook nog eens helpt om afvalstoffen kwijt te raken.

Voor 1 groot glas thee gebruik ik 2 plakjes gember en een partje sinaasappel. In plaats van sinaasappel kan je ook een schijfje citroen gebruiken.  Laatst las ik ergens dat je ook een kruidnagel en een gedroogde peul kardemom kan toevoegen aan je gemberthee met sinaasappel. Dan krijg je een kruidige gemberthee. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik ga het zeker een keer doen.

Je kan zowel gedroogde gember als verse gember gebruiken. Houd er rekening mee dat gedroogde gember wat scherper is en een groter effect op je lichaam heeft. Het kan meer verhittend werken. Als je teveel pitta hebt, kun je dus beter verse gember gebruiken.

Muntthee

Muntthee drink ik het hele jaar door. Muntthee is goed voor als je een pitta onbalans hebt. Het is namelijk een verkoelende thee. Het is super simpel om te maken.  Voeg een paar takjes munt toe aan je theebeker en klaar is je muntthee. Maar ook de variant, met sinaasappel is heerlijk. Doe naast de takjes munt een schijfje sinaasappel of een beetje sap van een sinaasappel erbij. Eventueel kan je ook nog een stokje kaneel toevoegen. Mocht je het nog niet zoet genoeg vinden, dan is een scheutje honing lekker. Maar zorg ervoor dat de thee dan wat afgekoeld is. Honing wordt namelijk giftig als je dit verwarmd. En de mix van gember, munt en citroen is ook een goede combinatie. 

Thee met kaneel

Thee met kaneel is ook erg lekker. Vooral in de herfst vind ik dit een prettige thee. Wist je dat kaneel een van de gezondste specerijen is? In ayurveda noemen we het zelfs de koning van de specerijen. Kaneel bevat veel belangrijke vitamines en mineralen. Het ondersteunt en stimuleert de stofwisseling en het energieniveau van je lichaam. Dit helpt onder andere om je bloedsuikerspiegel te balanceren. 1 kaneelstokje en een theelepel honing en klaar ben je. (let wel op met het verwarmen van honing, zie hierboven) Een echte winterthee maak je met korianderzaad. Je voegt naast het kaneelstokje, een plak gember en een aantal korianderzaadjes toe aan je kopje.

Tot slot de sinaasappelthee met kaneel. Neem een flinke plak gember, voeg hier een kaneelstokje en een partje sinaasappel aan toe. Eventueel wat honing toevoegen.

Tijmthee

Heb je wel eens tijmthee gedronken? Het helpt goed als je verkouden bent. Ook werkt het vocht afdrijvend en is het goed voor je immuunsysteem. Tijm is namelijk ontstekingsremmend, helpt tegen ademhalingsproblemen, verlaagd de bloeddruk en schijnt zelfs bij menstruatiekrampen verlichting te brengen. Gebruik 2 takjes tijm voor een kop thee. Met een scheutje honing en een plakje gember maak je de thee helemaal af. Ook hier is het toevoegen van een schijfje sinaasappel een aanrader.

Slaapthee

Tot slot nog een fijne thee om lekker te slapen.  Giet over een plak gember en een lepel kamillebloesems heet water en laat even een poosje staan. Zeef daarna te thee. Een lepel honing in de thee maakt het helemaal af. Welterusten!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *