Golden milk om lekker te slapen

beker golden milk

In de ayurveda is golden milk een traditioneel warme drank uit India. Het wordt ook wel kurkumamelk genoemd. Het kan ingezet worden voor veel verschillende redenen, maar wil je lekker in slaap vallen dan is een beker van deze melk zeker aan te raden. Golden milk zorgt voor ontspanning en is kalmerend en genezend voor het lichaam. Het zorgt namelijk voor een beter immuunsysteem, helpt tegen ontstekingen, zorgt voor sterkere botten, bevorderd je spijsvertering, is goed voor je geheugen en vermindert de kans op infecties.

Kurkuma
Een van de specerijen die je toevoegt aan je melk is kurkuma. Dat wordt ook wel geelwortel genoemd. Dit geeft de golden look aan je melk. Kurkuma werkt ontgiftend en helpt je spijsvertering. Het heeft een verwarmend effect op je lichaam. Ook werkt het ontstekingsremmend en helpt het als je last hebt van een allergie. Kurkuma wordt ook ingezet bij griep en verkoudheden en allerlei vormen ontstekingen.

Kardemom
Een andere specerij die je toevoegt, is kardemom. Kardemom heeft een ontgiftende en bloedzuiverende werking. Daarnaast werkt het ook tegen slijmvorming die door de melk ontstaat. Het is dus belangrijk voor de kapha personen die van een beker golden milk houden.

Wat heb je nodig?

  • 200 ml rijstmelk of voor een iets zoetere smaak kun je ook amandelmelk gebruiken
  • 1/2 theelepel kardemom
  • halve theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • mespuntje zwarte peper
  • 1/2 theelepel kokosolie
  • honing om eventueel toe te voegen voor de smaak

Hoe maak je de golden milk?

Verhit in een steelpannetje op een laag vuur de melk en roer de kardemom, kurkuma, kaneel en zwarte peper erdoor. Klop de melk en de specerijen goed door elkaar. Voeg 1/2 theelepel kokosolie toe. Olie zorgt ervoor dat peper en kurkuma beter door je lichaam worden opgenomen. Breng het licht aan de kook en laat het voor ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken. Haal de melk van het vuur en giet in een beker. Roer dan pas de honing erdoor. Je mag honing namelijk nooit verhitten, dan komen er giftige stoffen vrij. Je kunt eventueel wat opgeklopte melk erboven op scheppen en er wat kurkuma en kardemom overheen strooien.

Deze melk ik geschikt voor vata, pitta en kapha. Kaphapersonen kunnen een halve theelepel gemberpoeder toevoegen en pittapersonen wat saffraan.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *