Granola

granola

Nu de zomer aanbreekt, kunnen we ook zo nu en dan weer een lekker bak yoghurt nemen met granola. In de herfst en de winter is het namelijk beter om warm te eten om geen onbalans te krijgen. Dit zijn namelijk de koudere maanden en het is belangrijk om je dan met warm eten te voeden. Granola is een mengsel van havermoutvlokken (of andere vlokken) met noten, granen en zaden. Het lijkt op muesli, maar doordat je het roostert in de oven, krijgt het een heerlijk krokante smaak. En weet je het is heel makkelijk zelf te maken en zo lekker! En je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt aan je granola. Ze heb je elke keer een andere smaak.

Fruit

Eet je yoghurt nooit met vers fruit. Fruit is lastig om te combineren met welke voeding dan ook. Dat komt namelijk omdat fruit heel licht verteerbaar is en snel je maag weer verlaat. Dat betekent dat je hierdoor extra afvalstoffen in je lichaam kan krijgen als je het eet met iets dat langzamer verteerd. Eet fruit daarom nooit samen met andere voedingsmiddelen. En altijd los van je hoofdmaaltijden. Het liefst een uur voor of een uur nadat je gegeten hebt. Je kunt fruit wel samen met ander voedsel eten als het is meegekookt/gebakken met de maaltijd. Bijvoorbeeld appeltjes meekoken met je havermout. Omdat je het samen kookt, zal het fruit de energie van de havermout overnemen en ontstaat deze werking niet

Dit heb je nodig voor de granola

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram rijstvlokken
  • handvol noten (kijk wat je in huis hebt of wat je lekker vindt)
  • handvol pompoen- en/of zonnebloempitten
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • aantal lepels geraspte kokos
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 eetlepel venkelzaad, even kort in de vijzel (tip uit kookboek holy happy belly)
  • kokosolie, of ghee ongeveer 2 eetlepels
  • 2 eetlepels gojibessen
  • 2 eetlepels cacao nibs
  • 1 eetlepel moerbeien

Zo maak je de granola

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de haver- en rijstvlokken, noten (je kan ze in stukken hakken), pompoen- en zonnebloempitten, lijnzaad, geraspte kokos, kardemom, kaneel en venkel in een schaal. Smelt de kokosolie of ghee en giet deze over alle ingrediënten en roer goed door elkaar.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel uit de schaal over de bakplaat.
  4. De granola moet ongeveer 20 minuten in de oven. Ik schep het altijd halverwege een keer om.
  5. Laat het mengsel goed afkoelen. Voeg daarna de gojibessen, moerbeien en cacao nibs toe en roer door elkaar.
  6. De granola blijft in een luchtdichte pot zeker twee weken goed.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.