Heb jij ama?

heb jij ama

Met ayurveda proberen we te voorkomen dat iemand in onbalans komt. Preventie is erg belangrijk. Je raakt in onbalans als je niet leeft volgens je dosha’s en te ver afraakt van je prakruti, je ware natuur. Om deze balans te herstellen is het belangrijk om te weten welke dosha uit balans is. Maar een eerste stap naar herstel is om te kijken of je last hebt van ama en hoe het is met je agni. Wanneer je namelijk ama in je lichaam hebt, is het belangrijk om dit eerst aan te pakken en pas daarna verder te gaan om je dosha’s weer in balans te brengen. Volgens ayurveda is ama de hoofdoorzaak van veel verschillende klachten. Als je dit in je lichaam hebt, wordt je voeding niet goed opgenomen. Dus ‘de rommel’ moet eerst uit je lichaam voordat je andere behandelingen kunt inzetten.

Agni
Agni betekent letterlijk vuur en staat voor je vertering. We zeggen dus ook wel je spijsverteringsvuur. Dit is belangrijk om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Zolang je agni goed werkt, blijven je dosha’s namelijk in balans en word je niet ziek. Wanneer agni niet goed werkt of overmatig werkt kun je ama krijgen. Ama en agni hangen dus samen en kunnen alle drie de dosha’s uit balans brengen.

Onverteerde voedselresten

Ama is voedsel dat niet verteerd is in je lichaam en dat je lichaam niet kan gebruiken, maar ook niet kan uitscheiden via zweet, urine of ontlasting. Wanneer je niet de juiste dingen eet of je spijsvertering niet goed werkt, dan kan dit ontstaan. Het gevolg is dat er een voedselsubstantie achterblijft in je darmen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen en gifstoffen moeilijk worden uitgescheiden.

Hoe ontstaat ama?

Ama ontstaat dus als een of meerdere dosha’s uit balans zijn of je agni slecht werk of juist te hard werkt. Meestal ontstaat het in je spijsverteringskanaal. Je kunt ama krijgen doordat je voeding eet die niet bij je past. Je eet als vata-type bijvoorbeeld heel veel koud of rauw eten. Een van de eigenschappen van een vata-persoon is koud. Koud eten en koude eigenschap is dus dubbel koud. Hetzelfde + hetzelfde = nog meer van hetzelfde. Om in balans te blijven is het belangrijk om juist tegengesteld te eten. Maar ook als je voeding eet die niet bij het seizoen past of foute voedingscombinaties dan kan dat ama geven. Wanneer het ene voedingsmiddel sneller verteert dan het andere, gaat dit gisten in je maag en dit kan ama veroorzaken.

Lees hier de tips voor een goed spijsverteringsvuur, dat je kan helpen om ama te voorkomen.

Sticky Stuff

Ama ontstaat niet alleen in je spijsverteringskanaal. Mentale indrukken kunnen ook onverteerbare resten geven. Je hebt dan last van geestelijke of emotionele ama. Alle indrukken die wij als mens op een dag binnen krijgen moeten ook worden verteerd. Wat je ziet op het journaal, het boek dat je leest, een lastig gesprek op je werk of andere gebeurtenissen. Maar ook onverwerkte emoties of herinnering kunnen ama geven. Sticky stuff is vaak taai en hardnekkig en veel lastiger om vanaf te komen dan de ama die is ontstaan door voeding. Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat je deze vorm van ama zeer serieus neemt. Door observatie en meditatie kun je bij jezelf leren herkennen of bepaalde gewoontes echt bij jouw horen/passen of dat deze vanuit ama zijn ontstaan. Het opnieuw doorvoelen van en stilstaan bij deze emoties kan helpen om stap voor stap deze los te laten.

Waaraan kan je ama herkennen?

Een eenvoudige manier om ama te herkennen is door je tong te bekijken. Wanneer een wit, plakkerig laagje op zit, dan heb je last van ama. Maar moeite met opstaan, weinig energie, overgewicht, weinig of geen eetlust, vermoeidheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, zwaar gevoel in het hoofd, diarree of constipatie, een vieze adem, stinkende urine, depressie en pijn en stijfheid in je lichaam zijn symptomen van ama. Maar let op. Dit zijn ook symptomen van een kapha-onbalans.

Wanneer je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen. Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Samen kunnen we dan kijken wat jouw dosha verdeling is. Je kunt op deze manier meer gerichte adviezen krijgen.

Simpele tips om van ama af te komen?

  • Begin elke ochtend met het schrapen van je tong. Hiermee zorg je ervoor dat de ama die zich in de nacht op je tong heeft verzameld verwijderd wordt en niet weer in je lichaam komt. Lees hier hoe je dat kan doen.
  • Zorg dat je eet volgens je dosha’s en volgens de seizoenen.
  • Luister goed naar je lichaam en eet alleen als je trek hebt.
  • Vermijd foute voedingscombinaties.
  • Neem tijd om je emoties en de indrukken die op je af zijn gekomen te verwerken.
  • Een detox bij de wisseling van de seizoenen is een goed idee. (Van winter naar lente en van de zomer naar de herfst.) Door een detox ga je je lichaam reinigen en je spijsvertering (agni) rust geven om te herstellen.
  • Zorg dat er 4 uur zit tussen de verschillende maaltijden, zodat je lichaam tijd heeft om je eten te verteren.
  • Als je echt aan de slag wilt met ayurveda dan is het goed om hiervoor een consult in te plannen. Ik help je graag. Op dit moment zijn mijn consulten nog gratis, omdat ik nog in opleiding ben. Kijk hier voor meer informatie of stuur me een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Je kunt op die manier meer gericht adviezen krijgen.
  • Drink KKV thee. Deze thee helpt je om je afvalstoffen af te voeren.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *