Kitchari

kitchari

Kitchari is een van de bekendste voedingsgerechten in de ayurveda. Het is niet alleen lekker, maar is ook bedoeld om je spijsvertering te ontlasten. Het is namelijk makkelijk te verteren, erg voedzaam en de mungbonen/dal zorgen ervoor dat je afvalstoffen afvoert. Kitchari bestaat voornamelijk uit mungbonen/mungdal en basmatirijst. Alle kruiden die je toevoegt, stimuleren de spijsvertering nog extra.

Kitchari wordt vaak gegeven aan mensen waarbij het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld bij griep. Kitchari kan je ook wel zien als de Indiase variant op de Nederlandse kippensoep. Maar ook wordt kitchari ingezet bij een reinigingsdieet of detox. Het gerecht heeft namelijk een reinigende werking.

Mungbonen zijn groene ovale bonen. Mungdal zijn gespleten boontjes en zijn geel van kleur. Mungdal is de gespleten versie van de mungboon. De mungdal is makkelijker te verteren dan de bonen en eerlijk gezegd vind ik zo ook net wat lekkerder

Wat heb je nodig?

Let op, voordat je de rijst en de mungbonen/dahl kunt gebruiken moet je ze eerste weken. De rijst heeft genoeg aan een paar uur, maar de mungbonen liefst een hele nacht (minimaal 4 uur).

Hoe maak je kitchari?

Spoel na het weken de bonen/dal en de rijst goed af onder koud water. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus snijd vast alle groente in kleine stukjes en zet de kruiden die je wilt gebruiken klaar.

Verhit in een pan de ghee of kokosolie. Voeg daarna het mosterd- en komijnzaad toe. Blijf rustig roeren totdat ze poppen en voeg dan de rest van de kruiden toe. Bak alle kruiden op een laag vuur ongeveer 2 minuten. Roer dan de rijst en de mungbonen/dal toe en voeg ruim water toe, zodat de bonen en de rijst goed onder water staan. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken op een laag vuur.

Voeg daarna de groenten toe en laat nog 15 minuten meekoken. Paksoi en spinazie kun je bijvoorbeeld wat later toevoegen, anders worden ze te gaar. Mocht het nodig zijn, dan kan je altijd wat extra water toevoegen. In ieder geval moeten de mungbonen uit elkaar gevallen zijn. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de kitchari met wat jij lekker vindt. Voorbeelden vind je bij de ingrediënten.

Dit gerecht is goed voor alle drie de dosha’s. Is je kapha uit balans dan kan je dit gerecht beter maken zonder de basmatirijst. Je kan de kitchari gewoon buiten de koelkast bewaren.

Asafoetida ook wel hingpoeder genoemd zorgt voor minder gasvorming in het lichaam. In combinatie met peulvruchten is het goed om wat hingpoeder in je gerechten te gebruiken. Het is te koop bij de toko, natuurvoedingswinkel of de Turkse supermarkt.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *