Wat heeft je angst nodig?

angst

De afgelopen maanden heb ik mij regelmatig angstig en onveilig gevoelt. Door een privé situatie stond en staat nog steeds mij wereld compleet op zijn kop. Alle ingrediënten zijn aanwezig om mij angstig te voelen. En dat gebeurt ook. Angst in zoveel verschillende vormen. Vaak willen we geen angst voelen. Want angst voelen, is angstig. We gaan dan maar vooral in ons hoofd zitten en afleiding zoeken om uit dat gevoel van angst te komen. Niet zo gek ook, want niks voelt zo rot als angst. Maar eigenlijk ga je dan op de vlucht voor het nare gevoel van angst en kan je ook geen contact meer maken met je eigen gevoel. Terwijl ik door oefenen heb mogen ervaren dat contact maken met je gevoel de oplossing kan zijn voor je angst.

Herken de angst

Maar wat kan je dan doen om uit dit gevoel te komen. Het klinkt heel makkelijk, maar dat is zeker niet. Het vraagt lef en ook doorzettingsvermogen om uit dit patroon te komen. De eerste stap in dit proces is om te herkennen dat je angstig bent of je onveilig voelt. En herken dan ook dat je niet in contact bent met je gevoel, met je intuïties en met je emoties. Maar vooral in je hoofd zit en aan het denken bent over de angst. Wat moet ik doen, hoe kom ik eraf, wie kan ik bellen, laat ik maar iets gaan doen. Dit zijn vast allemaal gedachtes die door je hoofd gaan.

Pauzeer de angst

De tweede stap is om de angst te pauzeren. Ga geen afleiding zoeken of iemand bellen. Maar ga ergens zitten of liggen waar je je fijn voelt. Leg eventueel een dekentje over je heen. Maar zorg in ieder geval dat je comfortabel ligt of zit. En ga dan maar voelen. Voel het onprettige gevoel, voel de angst. Waarschijnlijk vind je dit doodeng. Dat is het ook. En waarschijnlijk wordt het onprettige gevoel of de angst ook eerst erger. Maar weet dat dit er bij hoort. Probeer niet weg te gaan van dat gevoel. Er kan je namelijk niks gebeuren. Je zal merken dat de angst vanzelf weer afneemt.

Waar komt mijn angst vandaan?

Wanneer je de angst voelt, ga dan onderzoeken waar je angstige gevoelens vandaan komen. Dat doe je niet door te gaan denken in je hoofd. Ga geen verklaringen zoeken voor je angst. Maar ga in je lijf voelen waar het onprettige gevoel of de angst vandaan komt. Waar voel jij dat de angst in je lijf zit? Wil de angst je iets vertellen? En tot slot wat heeft je angst op dit moment nodig? En voel dit vooral in je lichaam, ga het niet analyseren in je hoofd. Vraag aan je lichaam wat je angst nodig heeft. Warmte, aandacht, veiligheid, stilte, troost of aandacht. Dit kunnen verschillende dingen zijn.

Verzorg je angst

En dan ga je naar de laatste stap en dat is je angst verzorgen. Je angst heeft je namelijk iets te vertellen. Iets heeft je aandacht nodig. Dus geef jezelf wat je nodig hebt. En vraag dit niet aan anderen. Dit kan van alles zijn. Zeg lieve dingen tegen jezelf, huil, geef jezelf een warme oliemassage, ga in bad, wieg jezelf, schrijf, dans, maak een lekkere warme kop thee voor jezelf, doe yoga, ga wandelen, het maakt echt niet uit. Maar doe het zelf.

Angst vraagt oefening

Je zult merken door voor je eigen angst te zorgen, je ook minder bang wordt om angstig te zijn of je onprettig te voelen. Je leert namelijk dat je zelf voor je angst kan zorgen en dat je angst er mag zijn. Doe dit elke keer wanneer je je angstig of onveilig voelt. Het vraagt oefening, dus denk niet dat het na 1 keer of 10 keer makkelijker gaat. Maar door het regelmatig te doen, wordt het op een bepaald moment een gewoonte en neemt de angst voor de angst af. Mij heeft het zeker geholpen. En op een bepaald moment is het niet erg om angst te hebben om iets. Het is gewoon een teken dat het tijd is om een momentje voor jezelf te nemen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *