Breinsuizen

Breinsuizen

Zoals je misschien eerder hebt gelezen hier, heb ik sinds de zomer 2021 last van tinnitus. Mijn zoektochten op het web, de Tinnitus Academie, mijn opleiding ayurveda en de boeken Tinnitus – er is iets tegen te doen en succesvol in balans hebben mij veel inzichten in mijn piep gegeven. Inzichten die ik graag met je wil delen, want wie weet hoor jij ook altijd een geluid of ken je iemand die hier last van heeft. In dit artikel wil ik graag mijn visie met je delen over tinnitus. Een visie die voor een groot deel gevormd is door mijn interne traject dat ik bij de Tinnitus Academie heb gevolgd.

Bij de Tinnitus Academie wordt niet alleen over tinnitus gesproken, maar ook over breinsuizen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat er sprake is van breinsuizen in plaats van oorsuizen. En ik vind dit veel beter klinken. Vriendelijker en het geeft mij het gevoel dat er nog iets aan te doen is. De negativiteit die om de woorden tinnitus of oorsuizen hangt, vind ik zelf onprettig.   

Breinsuizen door overbelasting

Door overbelasting van je hersenen raakt je brein overprikkeld met als gevolg dat deze constant aan staat. Zeg maar in de waakstand. Dit komt bijvoorbeeld door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit je verleden, werk doen dat niet bij je past, een relatie die niet goed is en overtuigingen die je hebt. Daardoor sta je constant aan en kan je hoofd niet meer ontladen. Je zenuwstelsel raakt als het ware ontregeld. Vooral bij hoog gevoelige mensen komt dit vaker voor.

Maar wat is breinsuizen dan precies?

Ons brein bestaat uit miljarden synapsen die verantwoordelijk zijn voor de informatieoverdracht (impulsoverdracht). Ook geluid wordt door middel van deze synapsen overgedragen. Dit zijn een soort kleine koppelingen tussen uitlopers van zenuwcellen, waardoor een impuls (geluid, pijn of emotie) wordt overgedragen zodat je kan horen, pijn of emoties kan voelen. Door overbelasting van de hersenen kan je brein overprikkeld raken, met als gevolg dat je brein en dus de synapsen continu ‘aan staan’. Dit kan bijvoorbeeld komen door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit het verleden, je werk of relaties. Wanneer hierdoor de signalen continu worden overgedragen blijft de impulsoverdracht dus ook in stand. Bij tinnitus blijft het geluid daarom hoorbaar voor jou als persoon. Er is geen geluid vanuit de omgeving waarneembaar, maar je hoort zelf wel de geluiden.

Herprogrammering

Het goede nieuws is, dat hier wat aan te doen is. Onze hersenen zijn namelijk neuroplastisch. Dit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen, herstructureren en te vernieuwen. De hersenen zijn zichzelf continu aan het ‘verbouwen’. Deze ‘verbouwingsperikelen’ kunnen in negatieve zin tinnitus als symptoom hebben, maar wanneer de synapsen andere impulsen krijgen, kunnen zij ‘ontkoppelen’, waardoor we kunnen herstellen na een letsel, aandoening of klachten zoals tinnitus. Hierdoor zal er dus minder of geen sprake meer zijn van tinnitus.

Signaal
Tinnitus kan een waardevol signaal zijn van je lichaam om aan te geven dat het tijd is voor het bewandelen van andere wegen. Het gaat om het bewust worden van je on(der)bewuste gedachten, patronen en gedrag. Dus in plaats van de piep weg te willen, moet de mindset worden om te gaan luisteren naar de piep. Doe je wat goed is voor jou, dan is het uiteindelijk ook goed voor je piep.

Oorsuizen is een symptoom

Tinnitus is dus geen ziekte, maar een symptoom. Gehoorverlies of stress zijn twee van deze oorzaken. Tinnitus kan ontstaan na een trauma, bijvoorbeeld een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Stress, drukte, vermoeidheid, ziekte kunnen er allemaal voor zorgen dat je tinnitus erger wordt. Niet alleen wordt door stress je oorsuizen heftiger, ook kun je door stress de piep minder verdragen. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen, waar het soms lastig is om uit te komen.

Hoe ga je herprogrammeren?
Herprogrammeren van je hersenen is geen gemakkelijke weg. Dit hangt ook af van de mate van overbelasting van je hersenen. Bij sommige mensen is het een kwestie van weken voordat ze verbetering merken, maar voor andere is het een langere zoektocht.

De eerste stap kan zijn dat je de nadruk gaat leggen op dingen die je een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld waardoor ontspan je, wat zijn dingen die je blij maken en welke voeding of beweging heb je nodig. Mijn tip, maak een lijst met wat jouw dit gevoel geeft. Je kan hiervoor deze lijst gebruiken.

Ruim je rommel op

Vervolgens is het ook belangrijk om je rommel op te ruimen. Ik hoorde ooit ergens dat je alle nare gebeurtenissen, trauma’s en overtuigingen kan zien als een strandbal. Je kan proberen deze bal onder water te duwen. Dat lukt je even, maar hij komt toch altijd weer boven drijven. In ayurveda noemen we dit ook wel sticky stuff. Pas als je dit gaat verteren, doorleven, kun je deze rommel opruimen. En je kunt je voorstellen, hoe meer rommel je hebt, hoe meer tijd het ook kost om dit op te lossen. Gun je zelf dus alle tijd. Het kan zijn dat je dit niet alleen kan. Geen probleem, ga op zoek naar iemand die jij nodig hebt in dit proces en die je hierbij kan helpen.

Tinnitus Academie
Mij heeft een traject bij de Tinnitus Academie heel erg geholpen. Ik kan dit ook iedereen aanraden. Ze bieden individuele, duo en groepstrajecten aan. Nicole Bekhuis, oprichtster van de Tinnitus Academie weet waar ze over praat. Ze heeft zelf last van breinsuizen gehad. Samen met de specialisten bij de academie ga je op zoek naar wat de aanleiding is van jouw tinnitus en andere klachten. Tijdens het traject krijg je inzichten en handvaten om jou te helpen bij een gezonde balans in je leven. Ga je liever zelf op onderzoek uit. Dan is het boek Tinnitus er is iets tegen te doen een aanrader. Het boek biedt een 10 weeks stappenplan die je in je eigen tempo thuis kan doen.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *