Oil pulling

oil pulling

Je mond spoelen met een plantaardige olie, dit is wat oil pulling eigenlijk is. In de ayurveda wordt dit al eeuwenlang gedaan. Het heet gandusha. Gedurende 15 minuten spoel je olie door je mond. Ik doe dit zelf elke ochtend na het schrapen van mijn tong en het tandenpoetsen tijdens mijn ochtendritueel. Maak gebruik van koudgeperste oliën. Het liefst biologisch. Deze trekken van nature bacteriën en toxines aan. Daarnaast bindt olie ook vuil en afvalstoffen, waardoor het bacteriën meeneemt het lichaam uit.

Waarom oil pulling?

Volgens ayurveda helpt oil pulling voor schonere tanden (minder tandplak), verzorgt het je tandvlees, waardoor je minder last hebt van ontstekingen en zorgt het voor een frisse adem. Maar daarnaast haalt het ook het slijm uit je holtes. Door het bewegen van de olie in de mondholte worden de afvalstoffen als het ware uit het weefsel getrokken. Dus je zou kunnen zeggen dat het je ook helpt om te ontgiften. Tot slot kan het je helpen om je kaken te ontspannen. Want eigenlijk is oil pulling ook een massage voor je kaken.

Als je vata bent of als je vata uit balans is kun je het beste sesamolie gebruiken. Deze olie werkt ook goed bij oorsuizen, constipatie en nek- en schouderpijn. Heb je last van verkoudheid of andere slijmklachten dan is mosterdolie het beste. Mosterdolie is de olie voor kapha of kapha-onbalans. Kokosolie is goed voor de pitta’s en mensen met een verhoogde pitta. Deze werkt verkoelend. Als je kokosolie gebruikt laat dan eerst het brokje olie smelten in je mond voordat je gaat spoelen.

Hoe doe je oil pulling?

Neem 1 of 2 eetlepels olie in je mond. Dit is een beetje uitproberen wat voor jou prettig is. Gebruik altijd koudgeperste olie, bijvoorbeeld sesamolie of kokosolie. Probeer de olie zo lang mogelijk in je mond te spoelen. De eerste paar keren kan dit best wel vies smaken. Maar uit ervaring weet ik dat het went. Houd dit ongeveer 15 minuten vol. Lukt dit niet, weet dan dat enkele minuten al goed is voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je de olie goed door je mond laat rondgaan en ook tussen je tanden en kiezen laat doorgaan, zodat het op alle plekken komt. Krijg je krampen in je kaken? Doe het dan iets minder fanatiek. Je zet dan te veel kracht. Spoel daarna je mond met warm water.

Tip: spuug de olie altijd uit in je groenbak anders raakt na verloop van tijd je afvoer verstopt.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kun je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *