Voedingstips voor kapha

voedingstips kapha

De eigenschappen van kapha zijn onder andere: traag, zwaar, olieachtig, koel, zacht en slijmerig. Wanneer je voedingsmiddelen met deze eigenschappen eet, zal de kaphadosha nog meer uit balans raken. Om kapha in balans te brengen en te houden is het belangrijk dat je voeding eet met tegengestelde eigenschappen namelijk: stimuleren, lichtheid, verhitten en in beweging brengen.

Algemene tips

 • Vermijd zwaar voedsel(kaas, yoghurt, vlees, noten en teveel vetten), eet het liefst licht.
 • Als kapha kan je prima een maaltijd overslaan, bijvoorbeeld het ontbijt. Intermitted vast is goed voor kapha. Eet alleen wanneer er echt trek is.
 • Eet vooral voedsel met scherpe, bittere of wrange smaken.
 • Om de zwaarte uit de kapha te halen is het toevoegen van pittige kruiden en specerijen goed.
 • Eet geen tussendoortjes.
 • Eet warme maaltijden en drinken.
 • Verminder of vermijd vet eten, overvloedige maaltijden, koude of met ijs gekoelde gerechten en dranken, die vooral zoet, zuur en zout smaken.
 • Vochtafdrijvende ingrediënten zijn goed voor de kapha’s.
 • Eet geen tot weinig zout, dit houdt namelijk vocht in je lichaam vast.
 • Drink warme dranken en alleen wanneer je echt dorst hebt.
 • Een vastendag is goed voor kapha
 • Vermijd koolhydraten.
 • Groente is het beste als je deze kookt of stoomt.
 • Zorg voor een goede spijsvertering, het is belangrijk dat deze goed aangewakkerd wordt. Reinigen en dieet kunnen hier bij helpen. Kijk hier voor tips voor een goed spijsverteringsvuur.

Granen
Eet geen tarwe. Gerst, gierst, maïs, boekweit, rogge, havermout en basmatirijst kan je wel eten.

Bonen
Alle soorten, behalve tofu.

Groenten
Zorg dat je voldoende scherpe en bittere groenten eet. Bijvoorbeeld: groene bladgroenten, asperges, artisjokken, aardappelen, wortels, kool, rode biet (in kleine hoeveelheden), bloemkool, broccoli, selderie, erwten, paprika, kiemgroente, witte pompoen, courgette, groene papaja, tomaten, jonge aubergines, jonge rammenas. Zoete groente en groente met veel vocht zijn niet zo goed voor kapha, denk hierbij aan: aardappel, pompoen, courgette en avocado.

Vruchten
Eet fruit met mate. Granaatappel, druiven, rode bosbessen, rozijnen, vijgen, dadels (het beste met honing), perzik, appel, papaja en guave zijn goede vruchten voor kapha.

Melkproducten
Zuivel is niet goed voor de kapha. Geitenmelk en ghee mogen wel. Oude geitenkaas is zeer kleine hoeveelheden mogen ook gegeten worden.

Olie
Olie altijd met mate. Sesamolie, mosterdolie en ghee zijn de beste oliën voor kapha.

Noten
Noten zijn te zwaar voor kapha. Zonnebloem- en pompoenpitten mogen wel.

Specerijen en kruiden
Kapha kan eigenlijk alle kruiden en specerijen, behalve zout eten. Vooral scherpe specerijen (peper, gember etc.) zijn goed.

Zoetstoffen
Eet geen zoetstoffen. Honing mag wel. (maar niet verhitten)

Vlees
Eet weinig tot geen vlees. Kip en kan kalkoen kunnen wel met mate gegeten worden.

Dranken
Zoethoutthee, vruchtendranken en koude dranken zijn niet goed voor kapha. Warm water en groene thee wel. Voor kapha is gemberthee het beste drankje.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *