Voedingstips voor pitta

voedingstips pitta

De eigenschappen voor pitta zijn onder andere: scherp, heet, licht, regelmaat, vloeibaar, doordringend en verspreiding. Als je voedingsmiddelen met deze eigenschappen eet, zal de pitta dosha nog meer uit balans raken. Om pitta in balans te brengen en te houden is het belangrijk dat je jouw voeding eet die tegengestelde eigenschappen hebben namelijk: verkoelen. Kies voor eten dat koel, zwaar, droog, zoet en subtiel is. Onderstaande voedingstips gaan de pitta helpen.

Algemene tips

  • Eet als pitta niet te heet. Wees voorzichtig met scherp en pittig eten.
  • Zure voeding is niet goed voor pitta, laat aubergine, tomaten, paprika en citrusvruchten staan.
  • Eet niet te veel olie, gebruik het met mate. Kokosolie is de beste olie voor pitta.
  • Laat zuivel zoveel mogelijk staan.
  • Alcohol en cafeïne zijn niet goed voor een pitta.
  • Voor pitta’s is het belangrijk om voldoende water te drinken. Doe dit bij voorkeur op kamertemperatuur en niet te koud.
  • Gefermenteerd eten doet een pitta geen goed, denk hierbij aan azijn en yoghurt
  • De smaken zoet, bitter en wrang zijn goed voor pitta.
  • Eet geen brood, chips of gefrituurd eten.

Granen
Tarwe, basmatirijst, gerst, gierst, maïs en havermout.

Bonen
Gele mungbonen, kleine kidneybonen, sojaproducten.

Groente
Eet zoete, bittere en wrange groenten. Bijvoorbeeld: asperges, artisjokken, witte pompoen, okra, courgette, spinazie, witlof, bloemkool, broccoli, kool, groene bonen, selderie, aardappelen, zoete aardappelen, erwten, groene paprika, groene papaja, kiemgroente, salade, jonge aubergines, jonge rammenas (met ghi of boter). Het is beter om scherpe en verwarmende groenten te vermijden. Denk hierbij aan knoflook, uit, prei, radijs, rode bietjes en tomaten.

Melkproducten
Zure zuivelproducten en yoghurt zijn niet echt goed voor de pitta. Kaas kan wel met mate, maar dan het liefst geitenkaas. Ghee en melk kunnen wel, die verkoelen pitta. Kook melk altijd wel eerst.

Zoetstoffen
Alles zoetmiddelen zijn goed. Gebruik honing alleen in kleine hoeveelheden (maar alleen wanneer het lichaam niet heet aanvoelt). Neem geen geraffineerde suikers.

Fruit
Zoete en verkoelende vruchten zijn goed voor pitta. De vruchten rozijnen, dadels, vijgen, abrikoos, zoete sinaasappels, grapefruit, olijven, zoete ananas, papaja (in kleine hoeveelheden) en kiwi‘s kan een pitta prima eten. Probeer zure vruchten te vermijden.

Specerijen en kruiden
Veel kruiden en specerijen zijn te verwarmend voor pitta. Koriander, komijn, gember (in kleine hoeveelheden), kurkuma, saffraan, venkel, kaneel, kruidnagel, kardemom, basilicum en munt kunnen wel gebruikt worden.

Olie
Gebruik olie met mata. Kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie zijn goede oliën. Het beste is om ghee te gebruiken.

Noten en zaden
Kokosnoot, pompoenpitten, amandelen en cashewnoten mogen met mate worden gegeten. Te veel noten zijn te verhittend voor pitta.

Vlees
Eet vlees met mate en vermijd rood vlees. Wild, geit en lam mogen wel.

Dranken
Koffie en zure vruchtensappen brengen pitta in onbalans. Kruidenthee is goed, zolang de kruiden niet te verhittend zijn. Amandelmelk en rijstemelk zijn goed. Drink water op kamertemperatuur.

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan je hier doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *