Wat laat jouw tong zien?

wat laat jouw tong zien

De mond wordt in ayurveda gezien als de toegang tot je maagdarmkanaal. Dus is je mond gezond, dan zal jouw lichaam ook gezonder worden. Kijk maar eens in de spiegel als je ’s morgens wakker wordt. Grote kans dat je een wit laagje op je tong ziet zitten. In de ayurveda noemen we dit ama een ander woord is beslag. Ama is eigenlijk, onverteerbare voedselresten. Dus jouw tong laat eigenlijk zien, wat jij die nacht niet hebt verteerd.

Begin daarom elke ochtend dan ook met het schrapen van je tong. Hiermee zorg je ervoor dat de ama die zich in de nacht op je tong heeft verzameld verwijderd wordt en niet weer in je lichaam komt. Lees hier hoe je dat kan doen.

Maar wist je dat de plek op je tong waar de ama zich bevindt, je meer kan vertellen over waar afvalstoffen in je lichaam zitten? Of dat de kleur die jouw ama heeft ook iets zegt? Zelfs de vorm van jouw tong zegt iets over wie jij bent. Jouw tong is eigenlijk de spiegel van hoe met je lichaam gaat. Je kan zo heel makkelijk zien, waar je een onbalans hebt.

Vorm van je tong

Heb jij de vorm van je tong wel eens goed bekeken? Heel interessant om te doen. Want heb je een brede tong, dan grote kans dat kapha een van je dosha’s is. Een smalle tong, die dun en klein is, is een vatatong. En is je tong wat spitser gespierd dan ben jij een pitta. De vorm en de grootte van een tong zegt iets over iemand zijn prakruti, geboorteconstitutie.

Hoe steek jij je tong uit?

Steek jij je tong maar een klein stukje uit, of gooi je hem er helemaal uit. Ook dit zegt iets over wie jij bent. Steek jij je tong wat voorzichtig naar buiten, grote kans dat je een vata bent. De pitta steek de tong heel gemakkelijk ver naar buiten. De kapha daar en tegen, laat liever niet het achterste van zijn tong zien.

Kleur van je tong

Ook de kleur van jouw tong zegt iets over je gezondheid. Een gezonde tong is roze van kleur. Zit er te veel pitta in je systeem dan kleurt de tong rood. Een rood puntje aan het uiteinde van je tong, laat altijd een te veel aan pitta zien. Te veel vata geeft een bleke wat lichtbruine tong en te veel kapha geeft een rode wat slijmerige tong.

Help mijn tong heeft een afwijking

Een tong hoort glad een egaal te zijn. Toch kan het zijn dat jouw tong een afwijking vertoont. Dit zegt iets over jouw onbalans. Heb je veel extra speeksel op je tong, dan is kapha uit balans. Rode puntjes op de tong is een pitta-onbalans. En barsten op je tong geeft een te veel aan vata in je systeem. Heb jij een diepe streep over het midden van je tong? Dit duidt op onverteerde emoties. Als je tandafdrukken aan de zijkant van je tong hebt, wil dat zeggen dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Kleur van jouw ama

Het laagje dat op jouw tong zit kan verschillende kleuren hebben. Dit zegt ook iets over jouw onbalans. Is het laagje dat jij ’s morgen van je tong afhaalt meer geel van kleur, dan wil dit zeggen dat je een pitta onbalans hebt, grijs/bruin geeft een vata onbalans en is de kleur meer wit, dan duidt dit op een te veel aan kapha. Dus door het schrapen van je tong in de ochtend geeft je gelijk al een eerste indruk.

Jouw tong en je organen

In principe staat elk deel van de tong in verband met een bepaald orgaan in het lichaam. Zo heeft de voorkant van de tong te maken met de longen en het hart; het midden met de lever, milt en maag en de achterkant met de nieren, dunne darm en dikke darm. Het puntje van de tong komt overeen met de schildklier, en verticaal, in het midden van de tong, komt de wervelkolom naar voren. Zijn er onregelmatigheden in deze middenlijn, dan kan dit duiden op onregelmatigheden in je wervelkolom op die plekken. Je tong is als het ware een blueprint van je lichaam. Ook zegt de plek waar jij ama hebt op jouw tong, iets over waar jij ama in je lichaam hebt.

wat laat jouw tong zien

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijvn van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *