Ayurvedische tips bij tinnitus

kristel klomp

In de ayurveda is oorsuizen het gevolg van een vata-onbalans. Maar oorsuizen is een klacht die diep in je lichaam zit. Oorsuizen is geen klacht die je zomaar even oplost. Onvoldoende slaap, overbelaste zenuwen, zorgen, altijd maar praten, te hard sporten, te veel diëten, een trauma, verdriet, angst, medicijnen, een slechte spijsvertering zijn enkele oorzaken van tinnitus. Dus alleen met goede voeding en een andere leefstijl ga je er niet komen. Je moet ook de wil hebben om verder te kijken, naar waar jouw onbalans kan zitten en wat de aanleiding is van jouw piep. Toch zijn er zowel op het gebied van voeding als van leefstijl dingen te doen, die jou kunnen helpen om je oorsuizen te verminderen.

Vata-onbalans
Vata is de dosha die het snelste uit balans raakt en het minst stabiel is. Als een vata uit balans is dan zorgt dit voor instabiliteit van geest en lichaam. Een van de elementen van vata is namelijk lucht. Als je teveel vata in je lichaam hebt, neemt dit element toe en worden dus de lichaamsfuncties die beweging veroorzaken verstoort. Je krijgt chaos in je hoofd, kunt niet meer goed tegen prikkels, wordt rusteloos en je humeur verandert. Een droge huid, koude handen en voeten, hartkloppingen, slapeloosheid, oorsuizen, constipatie, ruwe en droge huid, krakende gewrichten, opgeblazen buik en hyperventilatie zijn voorbeelden van klachten bij een vataonbalans.

Hieronder deel ik een aantal tips met je die een eerste stap kunnen zijn naar jouw herstel.

Voeding

Regelmaat in je eten zonder afleiding
Voor een vata-onbalans is regelmaat belangrijk. Dus sla geen maaltijd over, eet regelmatig op vaste tijdstippen en eet voldoende. Eet met aandacht, zonder afleiding van andere zaken zoals reizen, televisiekijken of het lezen van een boek.

Wat eet je wel en wat eet je niet?
 Voeding of een tekort aan vitamines kunnen oorsuizen verergeren. Voeding heeft namelijk een grote invloed op alles wat er in je lichaam gebeurt. In dit artikel vind je voedingsmiddelen die je beter wel en niet kunt eten als je last hebt van tinnitus.

Moeilijk verteerbaar eten
Bij oorsuizen is het belangrijk dat je vooral warme en gekookte voeding eet, dus geen salades. Ook droog eten doet de vata geen goed. Laat crackers, rijstwafels en popcorn voorlopig maar staan. Dat geldt ook voor je drinken. Drink warme dranken zoals koriander-komijn-venkel thee en gemberthee en laat koude koolzuurhoudende dranken en koffie staan. In dit artikel vind je nog veel meer voedingstips die kunnen helpen bij je oorsuizen.

Leefstijl

Zorg voor routine
Niks helpt zo goed tegen een vata-onbalans en dus tegen oorsuizen als balans en regelmaat. Zorg voor een regelmatig eetpatroon, een ochtendritueel en een avondritueel en sla geen maaltijden over.

Doe maar 1 ding tegelijk
De wereld van tegenwoordig is snel. Voor veel dingen is geen tijd meer. We doen veel dingen tegelijk. Terwijl het veel beter is voor je eigen gezondheid om juist wel de tijd te nemen. De mens is gemaakt om maar 1 ding te gelijk te doen. Dus niet lezen en eten, niet reizen en eten, niet tv kijken en appen op je telefoon of wandelen en bellen tegelijk. Je lichaam is namelijk niet in staat om beide dingen tegelijk te verteren. Met het gevolg een onbalans. Je agni verzwakt en er ontstaat ama. Zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom is het goed om er op te letten dat je maar één ding tegelijkertijd doet.

Doe rustige sporten, maar blijf wel bewegen
Intensieve sporten verstoren vata. Dus doe een tandje minder. Kalmere yogavormen of wandelen zijn goed. Wil je toch sporten, ga dan niet tot over je grens, maar stop eerder. Blijf wel bewegen. Dat is echt belangrijk als je last hebt van tinnitus. Alleen zorg ervoor dat je spieren niet verkrampen. Dit kan namelijk je piep juist weer verergeren. Het verkrampen van je spieren gebeurt vooral door overbelasting.

Mentale ontspanning
Te veel van alles is niet goed. Te veel praten, te veel werken, te lang lezen, te veel geluid, te veel televisie kijken, te veel op social media. Heb je last van tinnitus dan is het belangrijk om te doseren. Zorg dat je hoofd ook rust krijgt.

Goed slapen
Slaap is heel belangrijk bij een vata-onbalans. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goed slaapritme. Nu zul je misschien denken, hoe ga ik in slaap vallen met het geluid in mijn hoofd. Het kan. Ik heb het mezelf ook moeten aanleveren. Hiervoor gebruikte ik een bodyscan. Maar ga op zoek naar een slaapritueel dat jou rust geeft. Drink bijvoorbeeld voor het slapen gaan golden milk. Dit zorgt voor ontspanning en het is kalmerend en genezend voor het lichaam. Probeer 2 uur voordat je gaat slapen je schermtijd te verminderen en een rustige avondroutine te hebben. Lees een (niet te spannend) boek, ga lekker in bad of doe yoga-nidra. Met een ontspannen geest slaap je een stuk beter.

Probeer daarnaast  in ieder geval, op tijd naar bed te gaan. 22.00/22.30 uur is de beste tijd. Om 22 uur gaat namelijk de pittatijd in en worden we weer actiever en krijgen we meer energie volgens de ayurvedische klok. Daarom is het belangrijk om voor de tijd in bed te liggen. De slaap tussen 22.00 – 02.00 uur wordt gezien als de belangrijkste periode van slaap. Omdat hier alle indrukken, ervaringen en emoties van die dag worden verwerkt, maar ook omdat je lichaam zich van afvalstoffen ontdoet en je hormonen weer in balans worden gebracht.

Los laten van sticky-stuff
Voor het verminderen van je tinnitus is het belangrijk om je innerlijke shit op te ruimen. In de ayurveda noemen we dit ook wel sticky-stuff of geestelijke ama. Ik heb een aparte blog geschreven hoe je zelf aan de slag kan om je sticky-stuff los te laten. Je kunt er hier over lezen.

Buitenwereld

Wist je dat de buitenwereld ook invloed kan hebben op jouw oorsuizen. Zonder dat je er zelf eigenlijk iets aan kan doen. Op bepaalde dagen was mijn piep harder dan op andere dagen en in eerste instantie begreep ik niet waarom. Maar toen ik het ging opschrijven kwam ik er achter dat mijn piep harder wordt als het buiten hard waait of erg koud is. Dat komt omdat de eigenschappen van vata onder andere zijn koud en bewegelijk.

Een uitgangspunt in ayurveda is dat hetzelfde + hetzelfde = nog meer van hetzelfde geeft. Dus als je een vata-onbalans hebt, ben je koud en heb je teveel lucht in je systeem. Komt daar wind en koud weer bij dan heb je dus dubbele lucht en kou in je lichaam. Met het gevolg dat je klachten erger worden. Toen is dit wist, gaf dit mij rust. De volgende dag was het inderdaad weer minder.

Maar dat geldt niet allen voor het weer of het seizoen. Ook als je als vrouw ongesteld moet worden, heb je meer vata in je lichaam. Dus kans dat je meer last hebt van je piep. Bij mij klopt het, de eerste drie dagen van mijn menstruatie heb ik altijd meer last.

Verhuizen, een nieuwe baan, een ruzie, financiële problemen, een overlijdensgeval zijn allemaal situaties die onzekerheid met zich mee brengen. En dus de tinnitus kunnen verergeren. Houd dit in je achterhoofd. En laat het een geruststelling zijn dat het straks weer minder kan worden.

Ik help jou graag!

Zelf heb ik ook last van een piep. Mijn zoektochten op het web, de Tinnitus Academie, mijn opleiding ayurveda en de boeken Tinnitus – er is iets tegen te doen en succesvol in balans hebben mij veel inzichten in mijn piep gegeven. Inzichten die ik graag met je wil delen, want wie weet hoor jij ook altijd een geluid of ken je iemand die hier last van heeft. Ik zal dus ook regelmatig een artikel delen over dit onderwerp. Maar heb je een vraag, wil je iets weten of kan ik je helpen om wat angst weg te nemen. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Want je staat er niet alleen voor!

Heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje via info@mijnthuisgevoel.nl. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, acties, tips of allerlei andere nieuwtjes. Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van mijn thuisgevoel- ayurveda en meer. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *